Cele două orașe sunt la mai puțin de 50 de kilometri unul de celălalt. Ucraina se străduiește să recupereze Lîman, aflat la o joncțiune feroviară care servește ca un important centru de aprovizionare în partea vestică a Donbasului. Forțele ruse controlează orașul, dar Kievul speră să-l folosească drept un punct din care să împingă trupele inamice spre est.
Pe de altă parte, Bahmut este partea de intrare într-o zonă controlată de forțele ucrainene. Rușii l-au bombardat intens în ultimele trei luni, iar capturarea sa le-ar oferi o victorie importantă după pierderile teritoriale pe care le-au suferit recent în nord.
Luptele pentru Bahmut și Lîman se rezumă la poziționarea strategică a celor două armate înainte ca linia frontului să stagneze, odată cu venirea iernii.
Dacă ambele orașe se vor afla sub control ucrainean, forțele Kievului vor fi pregătite ca în lunile următoare să recupereze alte teritorii pierdute. Dacă, din contră, rușii vor ocupa și Bahmut, pe lângă Lîman, forțele Moscovei vor putea, în lunile următoare, să sporească atacurile asupra celor două orașe mari din Donbas – Kramatorsk și Sloviansk.
La Lîman, ucrainenii au cunoscut un oarecare succes. Trupele Kievului atacă orașul din sud și vest și cuceresc sate din suburbii pe măsură ce avansează. Rămas fără aprovizionarea rusă din nord, în urma contraofensivei ucrainene, orașul a fost considerat la început o țintă relativ ușoară, dar avansul soldaților ucraineni a fost încetinit între timp de întăririle rusești.
„Totul se schimbă foarte repede aici”, a spus, sub protecția anonimatului, un soldat ucrainean poziționat chiar la sud de orașul care a fost capturat de forțele ruse în primăvară.
În Bahmut, Rusia folosește aceeași strategie a Ucrainei, de a ataca din două direcții, est și sud. Cel puțin un sat de lângă periferia orașului a fost capturat de ruși la începutul acestei luni.
Spre deosebire de Lîman, unde există un amestec de rezerviști ruși, separatiști și forțe ale armatei regulate, zona din jurul orașului Bahmut este în mare parte controlată de grupul Wagner, o forță paramilitară care raportează direct Kremlinului. Soldații ucraineni din apropierea frontului spun că acestora li se adaugă deținuți din închisorile din regiunile separatiste, care au fost recrutați.
Luptele sunt „din ce în ce mai rele”
Prinși în mijlocul confruntărilor din cele două zone sunt civilii, care nu își doresc decât să se încheie luptele, notează The New York Times.
Pe măsură ce sunt atacate, orașele ucrainene aflat sub asaltul rusesc trec prin mai multe etape. La început sunt bombardate periferiile, apoi centrul orașului, iar atacurile, mai rare inițial, se intensifică pe măsură ce trece timpul.
Pierderea alimentării cu energie electrică, apă, căldură și servicii de telefonie mobilă semnalează de obicei începutul izolării complete.
În această etapă s-a aflat Bahmut la începutul lunii septembrie, dar în ultimele zile, serviciile au început să funcționeze din nou, în unele părți ale orașului.
Luptele sunt „din ce în ce mai rele. Podul a fost aruncat în aer, bombardamentele sunt constante”, a declarat Andrii, un comerciant din centrul orașului.
Regiunea ucraineană Donbas este alcătuită din orașe miniere și platouri uriașe acoperite cu mormane de zgură de la minele de cărbune din zonă. În 2014, separatiștii susținuți de ruși au format acolo două republici separatiste – Republica Populară Donețk și Republica Populară Luhansk – și au luptat cu guvernul ucrainean timp de opt ani, până când Rusia a declanșat invazia în Ucraina pe 24 februarie.
Foto: EPA