Când epidemia de COVID a ajuns în estul Europei în primăvara lui 2020, o jurnalistă din Serbia a relatat despre lipsa de măști și alte echipamente de protecție. A fost rapid arestată și acuzată că induce panică.

Jurnalista, Ana Lalic, a fost eliberată destul de repede și chiar a primit scuze din partea guvernului, o mică victorie împotriva regimului autoritar al președintelui Aleksandar Vucic. Dar ea a fost ulterior demonizată timp de săptămâni ca o trădătoare, de către restul presei sârbe, mare parte din ea controlată de aliații lui Vucic.

„Am devenit inamicul public pentru întreaga națiune”, spune jurnalista pentru New York Times.

Serbia nu își mai închide jurnaliștii critici, așa cum se întâmpla în timpul lui Slobodan Miloșevic, în anii 90. Acum încearcă să le distrugă credibilitatea și să se asigure că tot mai puțini oameni le văd articolele, scrie cotidianul american.

Reducerea la tăcere a vocilor critice a fost vizibilă în ultimele zile, în timpul scandalului Novak Djokovic, când demersul autorităților australiene a fost catalogat – de către Vucic și de către mare parte din presă – drept un afront intolerabil la adresa națiunii.

Puținele canale media independente care au mai rămas în țară l-au susținut și ele pe Djokovic, dar au avut o abordare mai echilibrată.

Cazul internatului prăbușit la Odorheiu Secuiesc: „Comisia de experţi nu a întocmit raportul de expertiză tehnică în construcții”
Recomandări
Cazul internatului prăbușit la Odorheiu Secuiesc: „Comisia de experţi nu a întocmit raportul de expertiză tehnică în construcții”

Situația este vizibilă în mai multe țări din regiune. Din Polonia până în Ungaria și Serbia, estul Europei a devenit un teren fertil pentru un nou tip de cenzură care evită forța brută și folosește instrumente mai subtile, dar eficiente pentru a închide gurile critice, scrie New York Times.

Televiziunea a devenit atât de părtinitoare în favoarea lui Vucic, potrivit lui Zoran Gavrilovic, director al grupului de monitorizare a presei Birodi, încât Serbia a ajuns un „experiment sociologic care va determina cât de mult poate influența presa opiniile și alegerile”.

Serbia și Ungaria, țări aflate în avangarda unui val global de autocratizare, așa cum a observat organizația suedeză V-Dem Institute, au amândouă alegeri generale în aprilie, iar acestea ar putea testa felul în care funcționează controlul asupra presei.

Vucic, preferatul televiziunilor

Un studiu recent realizat de Birodi a aflat că din septembrie până în noiembrie, televiziunile sârbe au difuzat 44 de ore de știri și alte materiale despre Vucic, 87% dintre acestea pozitive. Prin comparație, principalul partid de opoziție a beneficiat de trei ore de știri și alte materiale, 83% dintre ele negative.

Aproape toate materialele critice la adresa lui Vucic au apărut pe N1, un canal TV independent care a difuzat materialele realizate de jurnalista Lalic, pe tema COVID.

Bărbatul mort în accidentul de tramvai din București era soțul femeii stropite cu benzină în Parlament și angajat SPP | SURSE
Recomandări
Bărbatul mort în accidentul de tramvai din București era soțul femeii stropite cu benzină în Parlament și angajat SPP | SURSE

În prezent, o luptă dură pentru audiență se dă între operatorul de cablu care găzduiește N1 – Serbian Broadband (SBB) – și compania telecom deținută de stat, Telekom Srbija.

Telekom Srbija a făcut o mișcare importantă, preluând de la SBB drepturile de a difuza meciurile de fotbal din campionatul englez de fotbal, iar asta mulțumită unei oferte financiare mai mari cu 700%.

Oferta companiei de stat – aproape 700 de milioane de dolari pentru șase sezoane – este o sumă astronomică pentru o țară cu doar șapte milioane de locuitori. „Este foarte greu să lupți cu un competitor căruia nu îi pasă de profit”, a observat directorul executiv al SBB, Milija Zekovic.

Telekom Srbija nu a făcut declarații pentru New York Times, dar în comentariile publice de până acum, oficialii companiei au spus că investițiile în achiziția drepturilor pentru meciurile din Premier League sunt determinate de interese comerciale, nu de politică.

„Scopul lor este să ucidă SBB”, declară Dragan Solak, președintele companiei mamă a SBB, United Group, într-un interviu. Dornic să rămână în joc, Solak a anunțat luna aceasta că o companie privată de investiții pe care o controlează a cumpărat clubul Southampton FC, o echipă din Premier League. Drepturile de difuzare rămân, evident, la rivalul controlat de stat, dar o parte din banii plătiți vor ajunge la Solak.

Transapuseana, drumul superb din Munții Trascău asfaltat în întregime în 4 ani: „Șerpuiește prin peisaje de carte poștală”
Recomandări
Transapuseana, drumul superb din Munții Trascău asfaltat în întregime în 4 ani: „Șerpuiește prin peisaje de carte poștală”

Loialiștii guvernului controlează în prezent cinci canale TV, inclusiv televiziunea publică și care ar trebui să fie neutră, RTS.

Singurele televiziuni din Serbia care oferă spațiu de emisie opoziției și evită odele aduse lui Vucic sunt N1 și un alt canal al lui Solak, TV Nova.

Fără acestea, spune Solak, Serbia s-ar afla într-o situație sumbră, precum Coreea de Nord.

Strategii similare în Polonia și, mai ales, Ungaria

Spațiul pentru presa critică s-a tot micșorat în regiune, iar V-Dem Institute spune acum că Serbia, Polonia și Ungaria se află printre cele 10 țări care merg spre autocratizare, invocând „atacurile la adresa justiției și restricțiile asupra presei și a societății civile”. Freedom House cataloghează Serbia drept parțial liberă.

În toate aceste țări, forțele de securitate – principalele instrumente pentru sufocarea libertății de exprimare în perioada comunistă – au fost înlocuite în acest rol de companiile controlate sau dependente de stat, care exercită o presiune deseori irezistibilă asupra presei, scrie New York Times.

Partidul Lege și Justiție (PiS), aflat la guvernare în Polonia, a transformat TVP, televiziunea publică, într-un canal de propagandă, în vreme ce compania petrolieră de stat a cumpărat o serie de ziare regionale.

Mai multe ziare naționale rămân însă critice la adresa guvernului.

În decembrie, PiS a susținut o lege care ar fi lovit singurul canal de televiziune independent, TVN24, deținut de americani, unul critic la adresa guvernului. Legea, care urma să interzică companiilor din afara UE să dețină instituții media, a fost în cele din urmă respinsă de președintele Andrej Duda, altfel un aliat al PiS, care s-a temut că mișcarea va aliena Washingtonul.

Ungaria a mers mai departe, adunând sute de instituții media într-o companie holding controlată de aliații lui Viktor Orban.

Doar un post TV cu acoperire națională a mai rămas critic la adresa lui Orban și independent din punct de vedere financiar față de guvern.

Rivalii politici ai lui Orban au reușit să se unească pentru a încerca să îl învingă la scrutinul parlamentar din aprilie, dar nu au reușit să facă ceva în privința dominației acestuia asupra pieței media.

„Vucic învață acum din greșelile lui Miloșevic”

În Serbia, spațiul media pentru vocile critice s-a micșorat atât de mult, încât Zoran Sekulic, fondatorul unei agenții independente de știri, spune că „nivelul de control, direct și indirect, seamănă cu cel din anii 90” sub Miloșevic. Pe atunci, Vucic era ministru al informațiilor.

Jurnaliștii, explică Sekulic, nu mai sunt uciși, dar sistemul de control rezistă, fiind „actualizat și îmbunătățit” pentru a asigura știri favorabile fără folosirea forței brute.

Când United Group a deschis un ziar relativ prietenos cu opoziția anul trecut, nu a putut găsi o tipografie dornică să se implice. Ziarul este tipărit în Croația vecină și trimis în Serbia.

Dragan Djilas, liderul principalului partid de opoziție din Serbia și fost director de presă, s-a plâns că în vreme ce Vucic poate vorbi neîntrerupt ore întregi la principala televiziune din Serbia, politicienii din opoziție apar ca niște ținte. „Sunt ca un actor într-un film mut”, a spus el.

N1, singurul canal care îl lasă să vorbească, este urmărit în Belgrad, dar e blocat în multe alte orașe unde primari sunt politicieni din partidul lui Vucic.

Chiar și în Belgrad, compania de cablu care găzduiește canalul a început să întâmpine dificultăți în tentativa de a intra în casele locatarilor din noile complexe rezidențiale construite de dezvoltatori apropiați de guvern. Un uriaș complex rezidențial aflat în construcție pentru oficiali din domeniul securității lângă Belgrad, spre exemplu, a refuzat să instaleze cablu TV de la SBB, a spus compania.

În acest timp, telespectatorii canalelor pro-guvernamentale „trăiesc într-un univers paralel”, spune Zeljko Bodrozic, președintele Asociației Jurnaliștilor Independenți din Serbia. Canale precum TV Pink, care difuzează reality show-uri cu imagini explicit sexuale, dar și declarații lungi ale lui Vucic, „nu doar că îndoctrinează, dar îi fac pe oameni mai proști”; adaugă acesta, potrivit New York Times.

UE și SUA l-au criticat în mod repetat pe Vucic pentru lipsa pluralismului media, dar dornice să nu arunce Serbia în brațele Rusiei, spre exemplu, au evitat să facă declarații dure.

Asta i-a oferit lui Vucic spațiu pentru a-și extinde controlul asupra presei. Într-un fel, explică Rasa Nedeljkov, director de programe la Centrul pentru Cercetare, Transparență și Responsabilitate, Vucic a fost chiar mai atent decât Miloșevic, care nu își dorea neapărat un control total și mai lăsa câteva canale regionale neatinse.

„Vucic învață acum din greșelile lui Miloșevic”, spune Nedeljkov.

Iar vocile altădată independente s-au alăturat taberei guvernului. Postul de radio B92, care îl critica frecvent pe Miloșevic în timpul războaielor din Balcani din anii 90, este acum deținut de un susținător al lui Vucic.

Jurnaliștii critici sunt ținta atacurilor venite din partea tabloidelor loiale autorităților. Solak, directorul United Group, a fost catalogat drept „cel mai mare combinator al Serbiei” și un trădător care lucrează pentru dușmanii externi ai țării.

Solak trăiește acum în afara țării, deoarece se teme pentru siguranța sa și spune că a devenit o țintă regulată a atacurilor.

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Dunărea a inundat Budapesta și încă nu a ajuns viitura maximă. Orban: „Ne-am pregătit pentru un nivel al apei de 9 metri”
Știrileprotv.ro
Dunărea a inundat Budapesta și încă nu a ajuns viitura maximă. Orban: „Ne-am pregătit pentru un nivel al apei de 9 metri”
De nerecunoscut! Cum arată Denise Rifai fără machiaj și filtre de înfrumusețare. Fanii au dat zoom când au văzut-o
Viva.ro
De nerecunoscut! Cum arată Denise Rifai fără machiaj și filtre de înfrumusețare. Fanii au dat zoom când au văzut-o
Oana Roman și fiica ei, asortate la VIVA Influencers Party 2024: „Mă uit la ea și nu îmi vine să cred că e deja domnișoară”. Cum s-au îmbrăcat vedetele la petrecerea cu tematică siciliană
Libertateapentrufemei.ro
Oana Roman și fiica ei, asortate la VIVA Influencers Party 2024: „Mă uit la ea și nu îmi vine să cred că e deja domnișoară”. Cum s-au îmbrăcat vedetele la petrecerea cu tematică siciliană
Zodiile care își vor schimba viața radical în următoarele zile. Se anunță abundență financiară pentru ele
FANATIK.RO
Zodiile care își vor schimba viața radical în următoarele zile. Se anunță abundență financiară pentru ele
David Popovici și-a dezvăluit planurile după retragere: „Sunt două businessuri, e nevoie și de ajutorul statului”
GSP.RO
David Popovici și-a dezvăluit planurile după retragere: „Sunt două businessuri, e nevoie și de ajutorul statului”
Ce animal rar au descoperit autoritățile la ferma lui Nuțu Cămătaru. Este interzisă deținerea sa în România
FANATIK.RO
Ce animal rar au descoperit autoritățile la ferma lui Nuțu Cămătaru. Este interzisă deținerea sa în România
'Era ritual, când se trezea dimineața'. Larisa, fosta soție a lui Alin Oprea, a făcut publice detalii intime din mariajul lor de 24 de ani
Unica.ro
'Era ritual, când se trezea dimineața'. Larisa, fosta soție a lui Alin Oprea, a făcut publice detalii intime din mariajul lor de 24 de ani
S-a aflat cum a ajuns la Dinamo autocarul pe care l-a folosit şi FCSB, după ce fanii "câinilor" au izbucnit! Prima explicaţie: "Este adevărat" | FOTO
Orangesport.ro
S-a aflat cum a ajuns la Dinamo autocarul pe care l-a folosit şi FCSB, după ce fanii "câinilor" au izbucnit! Prima explicaţie: "Este adevărat" | FOTO
România, lovită de un nou dezastru pe 29 septembrie. Viktor Orban anunţă că în Ungaria "situaţia încă este foarte gravă"
Observatornews.ro
România, lovită de un nou dezastru pe 29 septembrie. Viktor Orban anunţă că în Ungaria "situaţia încă este foarte gravă"
Horoscop 20 septembrie 2024. Săgetătorii au în față o zi care îi ajută să-și clarifice anumite concluzii despre ei și propria existență
HOROSCOP
Horoscop 20 septembrie 2024. Săgetătorii au în față o zi care îi ajută să-și clarifice anumite concluzii despre ei și propria existență

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI