Cuprins:
Încoronarea monarhului englez, programată sâmbătă, 6 mai, va fi un spectacol magnific, însă fastul ceremoniei va contrasta cu ceea ce regele Charles al III-lea iubește în realitate: liniștea și peisajele idilice dintr-un colț de Rai încremenit în timp din Transilvania, scrie New York Times, într-un reportaj realizat în Valea Zălanului.
Palatul Buckingham este „doar cea mai cunoscută reședință a regelui“, punctează prestigioasa publicație americană, care inventariază imperiul imobiliar al noului monarh: „un portofoliu care include 56 de cabane, 12 case și 7 palate” – în valoare totală de 25 de miliarde de dolari, potrivit Forbes.
200 de dolari pe noapte, „ca să te simți ca un rege”
Casa din Valea Zălanului, una dintre cele 56 de cabane/pensiuni ale regelui Charles, 74 de ani, a fost vizitată de reporterii New York Times. „Departe de a fi cea mai luxoasă, oferă o șansă rară: pentru aproximativ 200 de dolari pe noapte, cu mesele incluse, oamenii de rând sunt primiți cu bunăvoință și se pot simți ca un rege”, scriu ei.
„Nu există o recepție sau vreun hol de primire la pensiunea regelui – „un trio de clădiri rustice dintr-un sat vechi de 350 de ani din Valea Zălanului, în Transilvania. Înregistrarea cazării se face în sala de mese comună, unde o femeie, care este și bucătăreasa, îți înmânează o cheie veche. Aceasta va deschide ușa uneia dintre cele șapte camere, toate mobilate parcă după ediția românească a revistei House Beautiful, ediția 1740. Singurele accente contemporane sunt ceainicele electrice, caloriferele și apa îmbuteliată”.
- Regele Charles deține pensiunea transilvăneană din 2008 și a venit adesea în vacanțe, timp de o săptămână, în luna mai. Pandemia de COVID i-a întrerupt obiceiul, dar anul trecut a venit din nou în Valea Zălanului.
Este un colț liniștit de Rai, în care timpul pare să se fi oprit în loc, cu câteva secole în urmă, remarcă NYT, care reține că regele a descris adesea Valea Zălanului ca fiind una dintre plăcerile lui „vinovate”, „un cerc virtuos în care omul și natura sunt în echilibru”.
Urmează cel mai zgomotos weekend pentru regele Charles, care preferă, de fapt, liniștea și intimitatea pe care le găsește la aproape 2.500 de kilometri de Londra, pe drumurile neasfaltate și pădurile accidentate din apropierea Carpaților.
New York Times:
Când regele nu este acolo, camerele sunt închiriate și oricine poate dormi în același pat în care doarme monarhul britanic când vine în vacanță.
Există câteva imagini ale regelui împrăștiate ici și colo, iar în camera princiară există o fotografie a mamei sale, regina Elisabeta a II-a, când era tânără.
Camerele sunt decorate cu mobilier vechi din Transilvania, inclusiv materiale textile. Există șapte camere duble în cele trei căsuțe de patrimoniu, fiecare cu cerdac.
„Transilvania este în sângele meu”
„Transilvania este în sângele meu”, a glumit Charles, în timpul unui interviu televizat din 2011, iar New York Times evocă o legătură de rudenie, susținută chiar de monarh, cu Vlad Țepeș, fostul domnitor al Țării Românești – „Dracula” din romanul lui Bram Stoker.
Mai spre timpurile noastre, regele este rudă cu o contesă, Claudine Rhédey von Kis-Rhéde, care s-a născut în Transilvania și este stră-străbunica reginei Elisabeta a II-a.
Cu toate acestea, pasiunea regelui pentru această zonă ține mai mult de păduri decât de familie, notează NYT. Spațiile verzi și satele vechi din Regatul Unit tind să fie „prea” elegante, explică contele Tibor Kalnoky, un aristocrat român de 56 de ani înrudit cu Charles.
Kalnoky a supravegheat renovarea pensiunii și atunci când nu lucrează ca medic veterinar, ajută la întreținerea locului.
„În Anglia este mai degrabă o scenă, este mai artificial. Puteți găsi o geantă Gucci într-un sat din Cotswolds, dar nu găsești praf pe străzi sau găini și rațe care se plimbă pe stradă, cum avem aici. Este diferența dintre un Disneyland și lucrul real”, a explicat Kalnoky ce-l atrage pe Charles în Valea Zălanului.
Prințul de Wales a început să viziteze România la sfârșitul anilor 90. O altă casă, pe care o deține în satul Viscri, a atras valuri de turiști.
A vrut „o evadare și mai retrasă” decât la Viscri
Când prințul de Wales a cerut ajutor pentru a găsi „o evadare și mai retrasă” decât cea de la Viscri, contele Kalnoky l-a ajutat să obțină proprietatea din Valea Zălanului.
„În timp ce descria casa visurilor lui, mi-am dat seama că s-ar putea să știu o astfel de casă. Am mers pe jos 14 kilometri, din Micloșoara până la ceea ce atunci erau clădiri care aveau mare nevoie de renovare temeinică”, rememorează Kalnoky, pentru NYT.
Când am ajuns în Valea Zălanului, l-am întrebat: „E suficient de bună casa asta?”. Iar Charles a răspuns: „Exact asta am avut în minte!”.
Tibor Kalnoky:
Renovarea a început cu o clădire și apoi s-a extins, pentru a include încă două case, pe măsură ce numărul oaspeților invitați de prinț creștea.
Azi, pensiunea oferă 10 meniuri diferite, inclusiv o varietate de gulașuri. Pentru aproximativ 65 de dolari, există opțiunea unei plimbări cu o căruță trasă de cai și a unui grătar în natură.
Cei mai mulți locuitori din Valea Zălanului, care are 90 de suflete, sau din statul vecin, Malnaș, au spus l-au văzut sau l-au întâlnit pe regele Charles, în timpul vizitelor sale de-a lungul anilor. I-au făcut cu mâna când mergea pe drum și, din când în când, au schimbat câteva cuvinte.
„Este foarte amabil, prietenos. A strâns mâna tuturor. Chiar dacă avea paznici înarmați în apropierea lui”, a spus Ibolya Préda, 87 de ani, care trăiește de-o viață la Valea Zălanului.
Profiturile obținute la pensiunea din Valea Zălanului merg către fundația regelui din România, care sprijină programarea educațională și formarea de competențe.
Fotografii: Facebook King Charles III retreat in Transylvania
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro