Cuprins:
Președintele rus Vladimir Putin are o plângere diferită decât cea a guvernului ucrainean: el promovează o teorie a conspirației, posibil ca pretext pentru a invada țara în operațiunea militară care a început joi, că Ucraina și Statele Unite complotează în secret să pună înapoi arme nucleare în țară, susține ziarul american.
Acuzații de la Moscova
Argumentele lui Putin au ocupat o treime din discursul său de luni, moment la care a făcut o serie de acuzații bizare cum că „Ucraina intenționează să creeze propriile sale arme nucleare, iar acest lucru nu este doar de laudă”.
Apoi a construit încă un argument, cum că Statele Unite convertesc unele dintre rachetele sale defensive în arme ofensive și are de gând să pună arme nucleare pe teritoriul Ucrainei.
Ucraina a renunțat la un arsenal uriaș de arme nucleare rămase din Uniunea Europeană în anii 1990 și a folosit combustibilul nuclear din focoase pentru a produce energie în centralele sale nucleare.
Astăzi, Ucraina nu mai are nici măcar infrastructura de bază pentru producerea combustibilului nuclear, deși Putin a pretins că poate relua rapid acest lucru, scrie publicația americană.
Oficialii americani au negat repetat că au de gând să plaseze arme nucleare în Ucraina și nu au avut nicioadată, mai ales că Ucraina nu e membru NATO.
Dar acest lucru nu l-a oprit pe Putin să construiască un caz ipotetic în care acest lucru s-ar putea întâmpla, punând teoretic Moscova sub risc.
„O mare tragedie”
„Este o mare tragedie”, spune said Rose Gottemoeller, cel care a negociat noul tratat START pentru controlul armelor cu Rusia, iar acum este la Universitatea Stanford.
„Putin este atât de adânc intrat în nemulțumirile sale, încât nu își amintește cum noi am lucrat împreună atât de aproape – americani, ucraineni și ruși – pentru a ne asigura că spargerea arsenalului Uniunii Sovietice nu duce la crearea a trei noi state nucleare”, spune el.
Memorandumul de la Budapesta, semnat de Ucraina, SUA, Marea Britanie și Rusia, prevedea că Ucraina își cedează întregul său arsenal nuclear rămas pe teritoriul său în schimbul faptului că cele trei state vor garanta teritoriul și securitatea sa.
În timp ce Ucraina avea controlul fizic asupra armelor, autoritatea de a le lansa era în mâinile rușilor.
Totuși, memorandumul nu a detaliat niciodată acea garanție de securitate și nu a existat nicio promisiune de asistență militară în cazul unui atac.
Dar Putin a încălcat acordul când a anexat Crimea în 2014 și a făcut-o din nou luni, când a recunoscut cele două republici separatiste, Donețk și Luhansk, pretinzând practic că acestea nu mai sunt parte a Ucrainei.
Competențe nucleare
Marți, președintele rus a reluat ideea într-o conferință cu președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev.
„Ei nu au un lucru – un program de îmbogățire a uraniului. Dar aceasta este o întrebare tehnică. Pentru Ucraina nu este o problemă de nerezolvat: e ușor de rezolvat”.
În mod cert, multe alte state au făcut-o deja: Pakistan, India, Iran, Israel și Coreea de Nord.
Dar este un proces lung, de durată, și complex.
Iranul face asta de două decenii deja și încă nu are o armă nucleară, conform agențiilor occidentale de securitate.
Un nou acord pentru a restrânge activitățile nucleare ale Iranului și pentru a restaura înțelegerea din 2015 este așteptat în următoarele săptămâni.
Fabrica de rachetele
Putin s-a mai plâns și că Ucraina „are vehiculele de livrare pentru astfel de arme”.
O veche fabrică de rachete, o rămășiță a vremurilor sovietice, a funcționat în continuare și a existat o controversă în urmă cu câțiva ani dacă nu cumva proiectele sale au ajuns în mâinile Coreei de Nord.
Petro Poroshenko, președintele de atunci al Ucrainei, a negat.
Putin a recunoscut că arsenalul curent al Ucrainei nu poate atinge Moscova. Dar, cu ajutorul NATO și al Vestului, „este doar o problemă de timp”, a mai spus el.
Intrarea Ucrainei în NATO
Liderul de la Kremlin a spus apoi că este doar o problemă de timp până când Ucraina este admisă în NATO și devine loc de lansare pentru potențiale atacuri asupra Rusiei.
Mesajul său era clar: singura modalitate pentru a evita ca Ucraina să devină o platformă pentru armele americane va fi să o preluăm sau să fie condusă de un guvern prietenos.