UPDATE 11 decembrie 2019: Consorțiul italian a ținut să trimită redacției Libertatea mai multe precizări, în care susține că nu este la curent cu nicio investigație legată de ”activitățile conduse de Research Consorzio Stabile din Napoli”. De asemenea, consorțiul afirmă că a participat la multe licitații în situl arheologic din Pompei, dar din 2009 (amenajarea expoziției Palestra Grande) nu a mai fost adjudecată nicio altă ofertă, iar alocarea ofertelor către companiile membre ale consorțiului nu aduce niciun avantaj consorțiului, invocând o autonomie deplină a membrelor.

În viziunea consorțiului italian, siturile menționate într-un articol al presei italiene, care a stat la baza dezvăluirilor din presa din România, nu au fost atribuite consorțiului, ci firmelor care fac parte din el, individual.

La finalul articolului, puteți citi integral precizările trimise de consorțiul italian.


Franco Sabatino, un italian stabilit de mai mulți ani în România, este omul de legătură între țara noastră și companii din Italia cu o reputație îndoielnică. Una dintre ele este Granchi SRL care, în 2014, și-a deschis două subsidiare în România, Granchi SRL – Ponte di Ferro, sucursala București și Granchi Romanian SRL (redenumită, în 2015, Ares Construction SRL).

Granchi a participat la mai multe licitații în România, dar cu succes variabil. De exemplu, firma a făcut figurație la licitații precum cea pentru centura Bușteni (câștigată de altă asociere de firme italiene, dar licitația a fost anulată, în final) unde au fost concurați și de Groma Societa Di Ingegneria, o altă societate italiană.

Această din urmă firmă a participat la licitații în România în asociere cu o altă firmă italiană, Pezzella Raffaele, controlată de Nicola Inquieto, un cetățen italian care a făcut afaceri ani la rând la Pitești, dar a fost condamnat recent în Italia la 16 ani pentru spălarea banilor Camorra.

În 2017, Granchi s-a retras din România după ce autoritățile italiene au pus sechestre și au început să ancheteze acționarii și sucursalele companiei pentru legături suspecte cu mafia din Calabria, ‘Ndrangheta.

Legături cu lideri ai PSD

Rata extrem de mică de succes a Granchi SRL (România) pare cel puțin suspectă. Totuși, în cel puțin un caz, rolul firmei pare să fi fost acela de proptea pentru firme locale.

Astfel, în 2017, în presa de la București s-a publicat un articol care vorbea de o legătură între Corina Tudose, soția fostului premier și ministru al Economiei, Mihai Tudose, și italieni.

Conform articolului, Corina Tudose era angajată cu statut privilegiat a firmei EN Electric. Care, pe lângă alte contracte cu statul, a câștigat și reabilitarea/extinderea reţelei de apă în Buşteni, în calitate de lider al unei asocieri de firme.

Condițiile de licitație prevedeau ca fiecare asociere de firme să fi avut o cifră de afaceri de minimum 12,3 milioane de euro în precedenţii trei ani.

Doar că EN Electric, firma angajatoare a Corinei Tudose, avusese o cifră de afaceri de doar 67.101,87 euro, adică mult sub 1% din plafonul cerut. Salvarea a venit de la asociaţii italieni: VAMS Ingegneria (2,27 milioane euro) şi Granchi SRL (14,3 milioane euro).

Granchi s-a mai aflat în asociere cu firma nevestei lui Tudose la licitația pentru extinderea și modernizarea sistemelor de alimentare cu apă și canalizarea – epurarea apelor uzate în județul Botoșani.

Potrivit presei locale din Vrancea, la multe licitații organizate de către Primăria Focșani, dar și de către Consiliul Județean Vrancea, participă și Blue Konnyk SRL din Golești, Vrancea, având ca terț susținător firma Granchi SRL. Blue Konnyk SRL este deținută de un fost consilier UNPR din Focșani, aflat în grațiile lui Marian Oprișan.

Franco Sabatino recunoaște problemele judiciare pe care Granchi le are în Italia, dar susține că este o situație frecventă în peninsulă

În Italia, toate firmele mari au probleme. Cred că majoritatea firmelor care au un contract au probleme. Din momentul în care se naște o suspiciune, imediat se pregătește un dosar. După aceea, firma trebuie să dovedească nevinovăția (…) Toate firmele care vin aici, în România sunt curate 100%. Niciuna nu are probleme cu legea, cu fiscul. Dar dacă are ceva ascuns în spate, eu nu am cum să știu

Franco Sabatino, om de afaceri italian

Mica Italie din Sălăjan

Un alt intermediar al afacerilor suspecte ale italienilor în România este avocata Andra Mogoș, fosta iubită a lui Franco Sabatino. Mogoș s-a ocupat de înregistrarea în România a mai multor firme cu capital italian. Astfel, într-un apartament de pe bulevardul Theodor Pallady, nr. 3 a fost stabilit sediul social a nu mai puțin de 30 de companii.

Una dintre ele, Metalservice Global Import Export SRL , îl are ca unic acționar pe Carmine Sarcone, mafiot deja condamnat la închisoare în Italia. Firma nu a depus niciun bilanț contabil, deși figurează ca activă

Familia Sarcone controlează o divizie a Ndrangheta, cea din regiunea Reggio Emilia. În iunie, Carmine Sarcone (foto) a fost condamnat la zece ani de închisoare pentru activități criminale în calitate de nou „boss“ al ‘Ndranghetei emiliene.

Contracte grase la Iași

Franco Sabatino s-a ocupat de identificarea unor licitații și depunerea documentației în numele unor firme italiene și pentru contracte acordate de primăria Iașilor.

Licitația pentru restaurarea monumentului istoric ieșean cunoscut ca Palatul Braunstein, în valoare de peste 20 milioane lei, a fost câștigată de asocierea firmelor Coimpredil Societa Cooperativa ARL (filială română a firmei omonime italiene) și Research Consorzio Stabile Societa Consortile ARL – Italia (și aceasta, filiala română a firmei omonime italiene).

Prima companie și-a deschis sucursala din România la o lună după câștigarea licitației de la Iași, iar a doua este anchetată în Italia cu legături cu Cosa Nostra, care merg până la capul acesteia, Matteo Messina Denaro. Research Consorzio a câștigat o licitație consistentă și la Cluj în asociere cu Emmeci Project & Building, altă firmă italiană, cu care a concurat pentru contracte la Iași și Oradea, situație care ridică semne de întrebare legate de respectarea legislației din domeniul concurenței.

România, preferata Ndrangheta din cauza corupției

Într-un interviu pentru LINX, dr. Paolo Sartori (chestor al Republicii Italiene, fost director al Oficiului regional de legătura operațională a Ministerului de Interne italian pentru Europa de Est și fost director din Interpol pentru Europa de Est) a spus că Ndrangheta are originea istorică în regiunea Calabria, în sudul Italiei și, de acolo, în cursul secolelor, s-a răspândit la nivel național și internațional.

”Este în esență organizată conform unei structuri «confederale» de clanuri, spre deosebire de Cosa Nostra, care are o structură piramidală, și de Camorra, împărțită în grupuri fără legături între ele relaționate și așezate în diferite zone din Regiunea Campania.

Clanurile aparținând Ndrangheta, numite «ndrine», se ocupă în primul rând de trafic internațional de droguri, de extorsiuni și de infracțiuni de natură economică (corupția în contracte publice, construcții și lucrări publice de infrastructură).

Apoi reinvestesc banii reciclați în diferite activități economice și de afaceri de diferite tipuri: comerț, agricultură, hoteluri și restaurante, hotel, jocuri de noroc unde acestea sunt legale, industrie și firme de construcții și amenajare teritorială și dezvoltare imobiliară“, a explicat Sartori.

Sartori a adăugat că „activitățile de reciclare nu trebuie neapărat să fie profitabile (dimpotrivă, rar sunt astfel), dar trebuie să folosească la transformarea banilor «murdari» care provin din infracțiuni în bani «curați», astfel încât, o dată reinvestiți în activități legale, să devină parte a așa-numitei «economii consolidate» și, prin urmare, să devină în mod potențial de neatins de către forțele de poliție și magistratură.

De obicei, toate activitățile ilegale care au legătură cu achizițiile publice, precum și cele de spălare de bani, se folosesc de funcționari publici corupți.

Foto: Shutterstock

Dreptul la replică al Research Consorzio Stabile:

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News