Potrivit sursei citate, afacerea a fost încheiată în anul 2007, când Institutul Pasteur a primit un teren de 19,1 hectare situat în zona Prelungirea Ghencea din Bucureşti. Cel care a girat afacerea a fost Cristian Poteraş, pe atunci primar al Sectorului 6, şi de soţii Narcisa (fostă şefă a ANSVSA şi bună prietenă cu Elena Udrea) şi Bogdan Georgescu (fost şef al Pieţelor din Sectoarele 2 şi 6, apoi director tehnic al RAAPPS).
Sorin Paul Stănescu a solicitat în numele Institutului Pasteur reconstituirea dreptului de proprietate şi punerea în posesie asupra unui teren de 19,1 hectare. Cererea a fost depusă la Primăria Sectoruuli 6, condusă la acea vreme de Cristian Poteraş (PDL). Procurorii arată în rechizitoriu că, deşi Poteraş ştia că Institutul Pasteur nu are drept de proprietate asupra terenului, totuşi Sorin Paul Stănescu a primit titlul de proprietate nr.100402/2007 asupra terenului de 19,1 ha.
În această afacere, soţii Narcisa şi Bogdan Georgescu au avut rolul de a identifica terenul care să fie retrocedat.
Terenul care a ajuns în posesia Institutului Pasteur se afla în proprietatea publică a Statului Român şi în administrarea Ministerului Apărării Naţionale încă din ianuarie 1931, mai scrie Newsweek România. În plus, doar o bucată de 7.500 de metri pătrați din terenul retrocedat se afla pe raza administrativă a Sectorului 6, administrat de primarul Poteraș, restul se afla în Sectorul 5 al Capitalei.
Potrivit Newseek România, „Imediat după ce a fost pus în posesie, Sorin Paul Stănescu a vândut alte 14 hectare de teren (în afară de cele date lui Poteraș) firmei Sten Consulting pentru suma de 15,9 milioane euro. Firma a mai vrut să cumpere 2,5 hectare pentru a avea deschidere la calea de acces, dar Stănescu avea altă strategie: a vândut terenul firmei Higstown România SRL, controlată de familia Georgescu. Tranzacția în valoare de 2,8 milioane euro a fost înregistrată pe 14 decembrie 2007. După numai șase zile, firma familiei Georgescu a revândut terenul, dar cu 7,45 milioane de euro, dezvoltatorului imobiliar Sten Consulting (care, evident, a fost obligat să cumpere pentru a putea folosi primul teren). Astfel, firma soților Georgescu a făcut, în doar o săptămână, un profit de 4,65 milioane de euro. Abia după această tranzacție, familia Georgescu a plătit cele 2,8 milioane de euro către Institutul Pasteur”.
Citește investigația completă pe Newsweek.