Crin Antonescu: «Guvernul vrea impozite mai mari»
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a prezentat presei un document despre care susţine că aparţine Ministerului Finanţelor şi care demonstrează că Executivul se pregăteşte de majorarea impozitului pe profit, de la 16 la 25%. Astfel, angajaţii cu salarii brute mai mici de 4.000 de lei vor plăti impozit 16%, iar cei care depăşesc acest plafon vor plăti 640 de lei plus 25% pentru venitul ce trece de 4.000 de lei. Liberalii susţin că aceste decizii vor fi luate în următoarea perioadă şi vor fi aplicate chiar din acest an.
România se află în recesiune şi nu există şanse de creştere economică în acest an, susţin membrii delegaţiei FMI. Cu alte cuvinte, autorităţile de la Bucureşti trebuie să ia noi măsuri pentru sporirea veniturilor la buget. Care vor fi acestea şi cât de afectaţi vom fi sunt însă întrebări la care vom primi răspuns în următoarele luni. Până atunci, suntem însă bombardaţi cu informaţii care mai de care mai năucitoare.
Taxele locale se vor dubla
La întâlnirea de luni cu FMI-ul, ministrul transporturilor, Radu Berceanu, a propus suprataxarea maşinilor de lux, a proprietăţilor imobiliare pentru cei care au mai mult de o casă sau un apartament şi a terenurilor agricole nelucrate.
Radu Berceanu: «Să punem “taxa pe fâţă”»
Ministrul transporturilor, Radu Berceanu, vrea o “taxă pe fâţă”, adică supraimpozitarea maşinilor cu o capacitate cilindrică de peste 1.999 cmc. “Să geamă ăştia cu Q7. În Italia, cine îşi cumpără o maşină cu un motor peste 1.999 cmc plăteşte uneori o taxă cât a costat maşina. La noi sunt multe fâţe cu Q7 şi mulţi ţopârlani, bine mersi. De ce nu am face şi noi la fel?”.
Tot luni, liderul PNL, Crin Antonescu, aruncă bomba şi spune că deţine un document de la Ministerul Finanţelor prin care se dovedeşte că guvernul lucrează la creşterea impozitului pe profit de la 16 la 25% şi dublarea taxelor locale.
Declaraţiile lui sunt susţinute de o ştire de ieri a agenţiei Newsin: FMI ar fi cerut majorarea cotei unice la 20% şi a TVA-ului la 25%, conform unor surse guvernamentale. Ceea ce ar demonta afirmaţia şefului delegaţiei FMI, care a afirmat că taxele nu vor creşte în următoarele luni. Şi atunci, logic e să ne întrebăm ce ni se pregăteşte de fapt şi cât de mult vor creşte birurile la stat.
Jeffrey Franks: «Taxele nu vor creşte»
“În următoarele luni, taxele nu vor creşte”, a declarat, luni, şeful delegaţiei FMI după întâlnirea cu reprezentanţii guvernului. Ieri însă, surse guvernamentale susţineau că reprezentanţi instituţIei internaţionale au cerut majorarea cotei unice şi a TVA-ului.
1 Mai a îmbogăţit statul cu 1,3 milioane de euro
De mult aşteptata “Zi a muncii” au profitat nu numai românii care s-au distrat la mare, la munte sau doar la un grătar. De câştigat a avut şi statul, care a strâns la buget 1,3 milioane de euro din TVA. Vânzările la mici, bere şi pachete turistice de distracţii la mare căutare printre români cu această ocazie au totalizat aproape 30 de milioane de euro. Chiar dacă volumul de “produse de vacanţă” vândute a fost mai mic cu 20% faţă de anul trecut, TVA-ul corespunzător nu e deloc de neglijat în vremuri de criză. (Alexandra Ariciu)
BNR a redus din nou dobânda
Consiliul de Administraţie al BNR a decis ieri a patra reducere a dobânzii-cheie din acest an cu un sfert de punct procentual, ajungând la un minim record de 6,25% pe an. În urma acestei decizii, analiştii se aşteaptă ca băncile să redeschidă robinetul cu bani şi să înceapă să împrumute populaţia. În plus, se estimează ca în cel mult trei luni dobânzile la credite să scadă. În luna ianuarie, banca centrală coborâse dobânda-cheie de la 8 la 7,5%, pentru ca în februarie şi martie să continue în acelaşi ritm.
Fiscul va taxa veniturile nejustificate
De anul viitor, statul nu va mai ierta pe nimeni când va veni vorba de impozitarea veniturilor. Orice persoană care are şi alte surse de bani pe lângă salariu, dar pe care nu le declară, va fi controlată de Fisc. Inspectorii fiscali vor cuantifica fiecare cheltuială, fiecare achiziţie şi vor avea acces la toate plăţile făcute din contul bancar. Dacă se descoperă că ai cheltuit mai mult decât ai declarat că ai câştigat, Fiscul te va obliga să plăteşti un impozit de 16% pe suma pe care nu o poţi justifica.
Din nou în concediu fără plată?
Bugetarii ar putea intra din nou în concediu fără plată după ultimele discuţii dintre liderii sindicali şi experţii Fondului Monetar Internaţional (FMI). Soluţia ar putea aduce economii la bugetul de stat, fapt ce ar face ca România să îşi poată plăti datoriile către FMI mult mai uşor.
Lui Boc îi arde de vizite în SUA
Când ţara fierbe, premierului Emil Boc (foto) îi arde de vizite în Statele Unite ale Americii, unde se duce pentru a primi titlul de doctor în drept al Universităţii din Michigan. Surse oficiale au declarat că Boc va pleca mâine peste Ocean, iar vizita are un caracter privat.