La nivel mondial, 52% dintre accidentele vasculare cerebrale și 49% dintre infarcturile miocardice sunt cauzate de hipertensiunea arterială, conform datelor statistice furnizate de Organizația Mondială a Sănătății.

Se consideră hipertensiune creşterea presiunii maxime (sistolică) peste 140 şi a celei minime (diastolică) de peste 90. Aceste valori pot fi depăşite şi în condiţii de efort sau stres de scurtă durată, iar atunci nu sunt considerate periculoase. Dacă sunt însă depăşite în condiţii normale, trebuie neapărat să iei măsuri.

Multe plante medicinale ajută la scăderea tensiunii, însă trebuie să fiți consecvenți în administrarea lor, pentru că tratamentele naturiste dau rezultate într-un timp mai îndelungat dar acţionează la niveluri mai profunde ale organismului şi nu au efecte secundare periculoase. În țara noastră există numeroase plante care au efecte bune în scăderea hipertensiunii arteriale.

Păducelul: extractele naturale de paducel reduc tensiunea arterială şi anxietatea. Un studiu realizat timp de 16 săptămâni a demonstrat că, 1200 mg de păducel luat zilnic de pacienţii cu diabet zaharat de tip 2 suferind de hipertensiune arterială, a condus la scăderea semnificativă a tensiunii diastolice. Păducelul a fost bine tolerat şi nu s-au semnalat efecte adverse.

Traista-ciobanului este folosită de sute de ani în medicina tradiţională pentru oprirea hemoragiilor, reglarea tensiunii arteriale şi calmarea durerilor menstruale. Este eficientă atât în hipertensiunea, cât și în hipotensiunea arterială.

Vâscul este astăzi recunoscut ca un puternic remediu în normalizarea tensiunii arteriale și extractul de vâsc este folosit astăzi în numeroase medicamente. Vâscul era considerat o plantă sfântă, care aduce norocul şi prosperitatea în case, alungă spiritele malefice şi curăţă locurile. În medicina tradiţională se folosea în hipertensiune arterială şi aritmii cardiace.

Denumirea în latină a plantei talpa gâștii, leonorus cardiaca, ne duce direct cu gândul la sănătatea inimii. Planta este cunoscută ca fiind unul dintre cele mai puternice remedii pentru combaterea hipertensiunii arteriale. Stabilizează ritmul cardiac, îmbunătățește rezistența inimii la efort, are efect coronaro-dilatator și previne accidentele vasculare cerebrale prin întărirea pereților vasculari.

O altă plantă foarte cunoscută, care se găseşte din belşug în România, cu diverse efecte terapeutice importante printre care şi cel de hipotensor, este brânca ursului (Heracleum Sphondylium), care poate fi folosită în cure alternative cu preparatele pe bază de păducel. Deoarece are puternică acţiune revigorantă şi regenetoare, brânca ursului este de asemenea eficientă în situaţia în care există un fond de oboseală cronică, peste care s-a suprapus HTA.

Tratamentul naturist HTA acordă o atenţie deosebită regimului alimentar: trebuie redus considerabil consumul de sare, de grăsimi animale, de carne, de alcool şi de condimente foarte iuţi (ardei, piper).
De asemenea, contribuie foarte mult la ameliorarea acestei afecțiuni eliminarea stresului printr-o relaxare eficientă. Puteți scăpa de grijile inutile, de furie şi de frustrările de orice fel dacă eliminați sedentarismul şi dacă vă face un obicei din plimbările în natură sau din sporturile lejere, de plăcere.

Urmărește-ne pe Google News