Încă de la primele ore ale dimineţii, clăcanii, cei chemaţi să ajute la culesul viei, s-au adunat în curtea celor care i-au arvunit, pentru a se ospăta. După cum spune tradiţia, gazdele s-au îmbrăcat în straie populare, au întins mesele, iar bunătăţile pregătite de gospodine au fost întâi binecuvântate de preotul satului. Toţi cei prezenţi s-au înfruptat apoi din sarmale, cozonaci şi gogoşi, şi-au făcut curaj cu un pahar de palincă şi au pornit la treabă.
“Fiecare vine pregătit de acasă cu un coş, o foarfecă sau un cuţit şi mergem împreună la vie”, ne-a spus Adina Ciociu, una dintre gospodinele care păstrează cu sfinţenie tradiţia suretitului.
Zacuscă cu gust de Cartea Recordurilor
Şi la Buziaş a fost motiv de sărbătoare la Festivalul Papricaşului şi Vinului, devenit deja tradiţie. Mii de turişti au avut ocazia să deguste o zacuscă demnă de Cartea Recordurilor. Pentru pregătirea ei a fost nevoie de 200 kg de ceapă, 100 kg de gogoşari, 100 kg de ardei, 150 kg de vinete, 3 kg de usturoi, unul de hrean şi 12 l de ulei. Bucătarul nu a dezvăluit însă şi ce mirodenii a folosit, ci a spus doar că a pus aproape 20!