Până pe 12 aprilie 2022, în România au intrat 694.783 de refugiați din Ucraina. Ministrul sănătății a anunțat încă de la începutul invaziei Rusiei în țara vecină că vor fi investigate medical toate persoanele venite din Ucraina care ridică suspiciune de poliomielită sau difterie, cu precădere în zona pediatrică, din cauza gradului redus de vaccinare din această țară.
Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a demarat în acest sens un sistem de supraveghere de tip sindromic pentru depistarea mai multor boli transmisibile pentru toți refugiații care tranzitează sau rămân în România, dar și pentru populația autohtonă.
Bolile care sunt vizate sunt următoarele:
- Sindrom respirator acut
- Sindrom de tip difteric respirator/alte localizări
- Sindrom eruptiv de tip rujeolic/rubeolic
- Sindrom neurologic acut (poliomielită)
- Sindrom diareic acut
- Sindrom icteric acut
- Sindrom de febră hemoragică acut.
Echipele medicale vor identifica și persoanele care se află sub tratament pentru TBC sau HIV/SIDA ori ridică suspiciuni de astfel de boli.
„În România sunt, probabil, 20-30 de refugiați bolnavi de TBC”
„Până pe 9 aprilie 2022 nu au fost depistate cazuri de rujeolă, difterie și poliomielită”, a comunicat INSP la solicitarea Libertatea.
De centralizarea cazurilor de TBC se ocupă coordonatorul național de supraveghere, Institutul Național de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”. „Am avut un singur caz de TBC înregistrat. Este vorba despre un bărbat din Ucraina care se afla sub tratament pentru tuberculoză. A stat două zile internat pentru evaluare și nu a necesitat izolarea lui”, a explicat Beatrice Mahler, managerul de la „Nasta”.
Aceasta a precizat însă că numărul bolnavilor de TBC din rândul refugiaților poate fi mai mare. „Ucraina este o țară cu o incidență mare de TBC, iar algoritmul folosit de organismele de specialitate ne arată că dacă ne raportăm la numărul de refugiați aflați în prezent în România, este posibil să fie 20-30 de cetățeni bolnavi de TBC”, a explicat doctorul Mahler.
„Introducerea supravegherii sindromice în taberele de refugiați, extinderea acestei supravegheri și în populația generală, recuperarea restanțierilor la vaccinare pentru a asigura o acoperire vaccinală optimă în populația autohtonă, extinderea și intensificarea supravegherii de mediu (supravegherea apelor uzate pentru virusurile polio), derularea de acțiuni de promovare a vaccinării în rândul refugiaților sunt măsuri care au fost luate tocmai în vederea identificării rapide a unor posibile cazuri și pentru protejarea populației generale”, a adăugat INSP.
În cazul în care s-ar confirma un caz, au precizat specialiștii în sănătate publică, acesta se izolează în spital, se tratează și se vaccinează, dacă este vorba despre difterie. Contacții apropiați sunt supravegheați, li se face chimioprofilaxie, sunt vaccinați sau revaccinați.