Noua lege a educației desființează CNATDCU, consiliul care analizează plagiatele. Dacă intră în vigoare, premierul Ciucă, care este acuzat de plagiat, va scăpa de verificările instituției.
Potrivit informațiilor obținute de Edupedu, niciunul dintre participanți nu a ridicat problema titlurilor de doctor acordate de universități sau cea a plagiatelor, inclusiv a acuzațiilor de plagiat aduse premierului ori cea a desființării CNADTCU.
De asemenea, niciun consorțiu universitar nu a publicat înainte sau după ședință mandatul cu care merge la discuții sau precizări despre cele discutate în cadrul întrunirii. Guvernul a oferit un comunicat de presă și a prezentat un clip video din debutul ședinței în care premierul mulțumește celor prezenți, iar ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, se declară „absolut impresionat” de faptul că au venit „toți rectorii care au confirmat”.
„Reprezentanții consorțiilor au apreciat și au exprimat susținerea pentru proiectul Legii învățământul superior, lege care va oferi instrumente moderne și posibilitatea valorificării expertizei universitare românești în beneficiul studenților și al întregii societăți. Totodată, au fost formulate o serie de propuneri și recomandări de îmbunătățire a viitorului cadru legal de funcționare a învățământului universitar”, se menționează în comunicatul de presă al guvernului, fără a preciza propunerile și recomandările făcute de universitari.
Nici anterior acestei întâlniri, rectorii sau consorțiile universitare nu au ieșit public cu o poziție privind modificările pregătite prin legea educației care desființează CNATDCU sau oferă oportunitatea renunțării voluntare la titlul de doctor.
În noua lege, document care are deja aprobarea oficială a președintelui Klaus Iohannis și care a fost pus în dezbatere publică, analiza plagiatelor tezelor de doctorat va fi trecută în sarcina universităților.
Acuzațiile de plagiat la adresa premierului
Jurnalista de investigație Emilia Șercan a dezvăluit pe 18 ianuarie, în PressOne, că premierul Nicolae Ciucă a plagiat în cel puțin 42 de pagini din totalul de 138 în lucrarea de doctorat pe care a susținut-o în 2003 la Universitatea Națională de Apărare Carol I (UNAP).
În luna martie, Emilia Șercan arăta în PressOne că premierul Nicolae Ciucă a blocat în justiţie analiza de plagiat a tezei sale de doctorat.
Din cele nouă sesizări depuse pentru verificarea tezei de doctorat a lui Nicolae Ciucă, Unitatea Executivă din Ministerul Educației, unde sunt înregistrate sesizările de plagiat, a respins șase, invocând lipsa unor elemente de formă din formularul de sesizare și a admis alte trei.
Judecătorul Marius Iosif a anulat, printr-o decizie pronunțată pe 21 iunie, cele trei sesizări înainte de a ajunge pe masa CNATDCU. Ulterior, el avea să se pensioneze. În motivarea deciziei pronunțate, magistratul afirmă că „pentru a face o analiză independentă şi obiectivă a sesizărilor, articolul apărut în presă, care, în opinia autorilor, are rol atât de sesizare, cât şi de motivaţie, dar şi de anexe, după caz, nu este suficient pentru analiza cerută de lege”.
G4Media a dezvăluit că dosarul în care premierul Nicolae Ciucă a solicitat anularea sesizărilor de plagiat din teza sa de doctorat a fost „direcționat” prin metoda „coperta” spre un anumit complet, condus de judecătorul Marius Iosif.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro