Miniștrii de Externe din grupul celor mai puternice 20 de economii ale lumii s-au întâlnit pe 29 iunie, în orașul italian Matera, pentru prima dată în ultimii doi ani. Italia, țara care deține președinția G20 în 2021, caută să găsească soluții pentru o serie de crize globale precum pandemia COVID-19 și schimbările climatice.
În acest context, Nicola Frangione, fost profesor de limba engleză, acum în vârstă de 74 de ani, a fost fotografiat într-o ipostază devenită ulterior virală: privind de la balcon, fără cămașă, în timp ce prin fața sa treceau unii dintre cei mai importanți oameni ai lumii.
„Citeam o carte și mă bronzam”
„Nu mi-am propus nimic special, pur și simplu citeam o carte, așa cum fac de multe ori. Era și o modalitate bună de a mă bronza. La un moment dat, am auzit gălăgie și m-am gândit că venea delegația G20 și am privit și eu, așa cum eram în acel moment: fără cămașă”, a povestit Nicola Frangione în Corriere Della Sera.
Printre primii care l-au văzut au fost ministrul italian de Externe, Luigi Di Maio, și primarul din Matera, Domenico Bennardi „Amândoi s-au uitat la mine afectuos, zâmbind, a fost un lucru frumos”, a rememorat fostul profesor de engleză.
Apoi, cineva l-a fotografiat și imaginea a devenit virală pe Internet, fostul profesor devenind chiar și ținta meme-urilor.
„Când fotografia a început să circule pe Internet, am fost contactat de oameni de care nu mai auzisem de ani de zile. M-au sunat și din Canada. Și în această dimineață, când am ieșit la o cafea, mulți chiar mi-au cerut un selfie”, a explicat bătrânul de 74 de ani.
„Un fapt banal a fost suficient pentru a atrage atât de multă atenție”
Protagonistul imaginii s-a declarat surprins de cât de ușor poate un lucru minor să atragă atenția mai presus de întâlnirea miniștrilor de Externe G20.
Pe de o parte, toate acestea mă bucură, pe de altă parte mă determină să reflectez. Trăim un moment istoric complex, așa că este îngrijorător dacă un fapt atât de banal a fost suficient pentru a atrage atât de multă atenție asupra mea
Nicola Frangione:
Și a continuat: „Selfie-urile sunt de obicei solicitate unor persoane importante. Pare absurd că astăzi este nevoie de atât de puțin pentru a fi considerat astfel”.
„Pe scurt, am impresia că utilizatorii de social media nu au abilități analitice și aprofundate. Chiar și oamenii despre care credeam că sunt străini au descoperit în aceste ore că fac parte din lumea aceasta. Evident, vremurile s-au schimbat”, a mai spus acesta.