Sturgeon a propus data de 19 octombrie 2023 pentru un nou referendum.

„Sunt încrezătoare că se poate întâmpla. Să aşteptăm să vedem ce spune instanţa. Sunt încrezătoare că Scoţia va deveni independentă”, a spus șefa guvernului scoțian, într-un interviu pentru BBC.

Curtea Supremă britanică va începe marţi audierile privind posibilitatea unui vot asupra secesiunii Scoţiei neaprobat de guvernul britanic.

Dacă instanța decide că guvernul scoțian nu are puterea de a organiza un referendum, Sturgeon a promis că următoarele alegeri generale, care vor avea loc în 2024, vor deveni un „referendum de facto”, cu partidul său care se va concentra doar pe problema independenței. Sturgeon a spus însă că aceasta este ultima soluție.

Primul referendum privind independenţa Scoţiei a avut loc în septembrie 2014, când 55% dintre votanţi au respins independeța față de Regatul Unit.

Situația s-a schimbat însă după Brexit, unde 62% dintre scoțieni au votat împotriva ieșirii din Uniunea Europeană. Ulterior, Partidul Naţional Scoţian (SNP) condus de Sturgeon a insistat pentru obținerea unui nou referendum de independență.

Urmărește-ne pe Google News