UPDATE 11.40: După ce potrivit unor surse medicale fostul ministru al Sănătății, Nicolae Bănicioiu, ar fi primit în 2015 informări despre Hexi Pharma, Ministerul Sănătății a emis o informare de presă în care spune că nu poate confirma sau infirma acest lucru.
”Informările SRI pe care le primește un ministru sunt la cel mai înalt nivel de clasificare din instituția respectivă și numai ministrul are acces la acestea. În ceea ce privește acțiunile de control efectuate de Corpul de Control al Ministerului Sănătății la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Cluj-Napoca, a existat una singură în anul 2015 care s-a desfășurat în perioada 09.02.2015 – 13.02.2015.
Această acțiune era prevăzută în planul anual de control și a avut următoarele tematici:
· Verificarea activităţii economico – financiare în perioada 01.01.2014 – februarie 2015;· Verificarea modului de încasare a veniturilor proprii din serviciile medicale de specialitate prestate, validate şi invalidate de Şcoala Naţională de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar Bucureşti în perioada 01.01.2013 – februarie 2015;
· Verificarea modului de încadrare cu personal şi acordarea sporurilor;
· Verificarea respectării condiţiilor igienico – sanitare în unitatea sanitară;
· Alte aspecte considerate relevante.
Corpul de Control nu a verificat produse ale companiei Hexi Pharma în cadrul controlului, problema nefiind trecută în acțiunile tematice. În ceea ce privește condițiile igienico-sanitare, au fost constatate deficiențe în principal la proceduri nerespectate și la amenajarea improprie a unor spații.
Raportul Corpului de Control a fost transmis către Camera de Conturi Cluj, ANRMAP, Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj, CAS Cluj și Colegiul Medicilor Cluj pe baza altor concluzii din celelalte tematici de control”, se arată în comunicatul Ministerului Sănătății.
Potrivit România Liberă, în februarie 2015, Nicolae Bănicioiu, Ministru al Sănătății la acea vreme, a primit o informare din partea Serviciului Român de Informații despre o licitație organizată la Spitalul din Cluj care ar fi fost trucată. Majoritatea loturilor de dezinfectanți care au fost achiziționați atunci erau produse Hexi Pharma. Bănicioiu ar fi trimis atunci Corpul de Control al Ministerului iar în urma verificărilor s-au constatat mai multe nereguli, între care achiziționarea de produse neconforme.
De altfel, SRI a anunțat recent că a transmis, între 2011-2016, preşedinţilor României, prim-miniştrilor, preşedinţilor Parlamentului, miniştrilor Sănătăţii, 115 documente vizând infecţiile intraspitaliceşti şi 4 informări privind Hexi Pharma, către autorităţi locale din Cluj şi Vâlcea şi MS, potrivit Comisiei SRI.
Informaţiile privind documentele SRI au fost făcute publice de comisia parlamentară de control asupra activităţii SRI, care a transmis miercuri concluziile controlului declanşat de acest for parlamentar în legătură cu acţiunile SRI referitor la problematica infecţiilor nosocomiale – aşa-numitul scandal „Hexi Pharma”.
Comisia a analizat documentele oficiale transmise de SRI, ajungând la următoarele concluzii: pe durata anilor 2011-2016, perioadă vizată de verificările Comisiei, „SRI a derulat o activitate continuă şi consecventă de informare a beneficiarilor legali din plan central şi local”.
„Informările transmise au vizat atât chestiuni de natură strategică, cât şi probleme concrete, prin semnalări punctuale la nivel decizional-operaţional. Astfel, în intervalul menţionat, SRI a pus la dispoziţia factorilor de decizie de la nivel central – preşedinţilor României, prim-miniştrilor, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, miniştrilor Sănătăţii, altor miniştri şi responsabili din domeniul securităţii naţionale – 115 documente de informare vizând infecţiile intraspitaliceşti sau care abordează şi subiectul infecţiilor nosocomiale, iar beneficiarilor de la nivel local – prefecţilor şi preşedinţilor de consilii judeţene din majoritatea judeţelor ţării – 388 de documente de informare vizând acest subiect”, a anunțat SRI.
De asemenea, SRI a transmis organelor de aplicare a legii un număr de 22 de documente de informare, care cuprindeau indicii privind întrunirea elementelor constitutive ale unor infracţiuni.
Milioane scoase prin offshore-uri
Hexi Pharma Co, Signum Service și Medical Cleaning, firmele mari controlate de Dan Condrea, au declarat la Ministerul Finanțe, în perioada 2010-2014, un profit cumulat de 18,2 milioane de lei. Din primele date ale anchetei autorităților, reiese că profitul nu a fost investit în mijloace de producție fixe, așa cum ni s-a precizat de către reprezentant al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), așa că poate fi trecut în dreptul lui Dan Condrea, chiar dacă a fost scos ca divident sau nu din firmă.
Dan Condrea a murit pe 22 mai, într-un grav accident rutier produs pe drumul dintre Buftea şi Corbeanca. Moartea sa este suspectă, pentru că a venit în contextul în care patronul Hexi Pharma era personajul principal în scandalul dezinfectanților diluați și urma să fie chemat a doua zi la audieri.