Astfel, în cazul lui Nicolae Ceaușescu, se precizează că acesta a fost deja judecat, în decembrie 1989, pentru infracțiuni împotriva umanității.
„Cu privire la săvârşirea infracţiunilor contra umanităţii, prevăzute şi pedepsite de articolul 439 alineatul 1 – literele a, g, i şi k din Codul Penal, de către Ceauşescu Nicolae – fost preşedinte al României, pentru conduitele constatate în intervalul 16.12.1989 – 22.12.1989 (orele 12:06), întrucât există autoritate de lucru judecat, cauză de împiedicare a punerii în mişcare a acţiunii penale”, sunt explicațiile Ministerului Public.
În data de 22 decembrie 1989, printr-un decret al Consiliului Frontului Salvării Naționale (CFSN), semnat de Ion Iliescu, a fost constituit Tribunalul Militar Excepțional.
La 25 decembrie 1989, soții Nicolae și Elena Ceaușescu au fost judecați de acest tribunal în cadrul unui proces sumar, condamnați la moarte și executați la câteva minute după pronunțarea sentinței.
Pe lista celor care nu mai pot fi trași la răspundere în Dosarul Revoluției, pentru că au fost judecați deja, nu au fost găsite probe concludente sau a survenit decesul acestora, se mai află următorii:
- Vlad Iulian – fost şef al Departamentului Securităţii Statului
- Postelnicu Tudor – fost ministru de Interne
- Milea Vasile – fost ministru al Apărării
- Militaru Nicolae – fost ministru al Apărării
- Stănculescu Atanasie Victor – fost ministru al Apărării
- Eftimescu Nicolae – fost şef al Direcţiei Operaţii din Marele Stat Major al Armatei
- Hortopan Ion – fost comandant al Comandamentului Infanterie şi Tancuri (C.I.T.)
- Brucan Silviu – fost factor decizional al CFSN
- Mocanu Mircea – fost comandant al Comandamentului Apărării Antiaeriene a Teritoriului (C.A.A.T.)
- Dinu Ştefan – fost şef al Direcţiei Informaţii din Marele Stat Major (D.I.A.)
- Igreţ Viorel – fost prim secretar al Comitetului Judeţean de Partid Mureş
Vezi aici comunicatul integral al Ministerului Public.
În privința fostului premier de la acea vreme, Petre Roman, în urma cercetărilor efectuate s-a stabilit că nu există în sarcina acestuia probe concludente cu privire la săvârşirea infracțiunilor contra umanităţii. La fel și în cazul lui Brateş Teodor – fost redactor şef în cadrul T.V.R. şi Toma Ioan – fost ministru al Tineretului.
Iată ce a spus Petre Roman după ce s-a anunțat trimiterea în judecată a „Dosarului Revoluției”: „E inacceptabil ca Lazăr să vorbească”!
Printre inculpații în Dosarul Revoluției, trimis astăzi în judecată, se află Ion Iliescu, membru şi preşedinte al CFSN, Gelu Voican Voiculescu, membru CFSN şi fost vice prim-ministru al Guvernului României (prezent consilier al premierului Viorica Dăncilă), Iosif Rus și fost comandant al Aviaţiei Militare, care sunt acuzați de infracţiuni contra umanităţii.
În cazul lui Emil (Cico) Dumitrescu, fost membru CFSN, a survenit decesul acestuia, ceea ce reprezintă o „cauză de împiedicare a punerii în mişcare a acţiunii penale”, conform Ministerului Public.
Vezi reacția lui Gelu Voican Voiculescu, după ce a fost trimis în judecată în Dosarul Revoluției: „Sunt sugrumat de indignare”!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro