Întrebat cu cât ar putea fi majorate pensiile, în contextul în care diverşi politicieni avansează procente diferite, șeful Executivului a răspuns că Guvernul analizează mai multe scenarii.

„Îmi doresc foarte mult, ca prim-ministru, şi nu cred că există cineva care să nu-şi dorească să poată să acopere această rată a inflaţiei prin asigurarea de venituri suplimentare pensionarilor, tuturor celor care au viaţă activă şi lucrează într-un domeniu sau altul, cetăţenilor vulnerabili. Acum, în momentul de faţă, avem ipoteze, sunt ipoteze de la 10% la 15%, la 11%”, a declarat Nicolae Ciucă.

Premierul a subliniat că nu vrea să creeze așteptări false pensionarilor, care „şi aşa sunt destul de necăjiţi şi aşa au problemele pe care le ştim cu toţii” și că de aceea nu poate oferi un răspuns concret. „Tocmai aici apare partea care nu trebuie să se transmită către oameni pentru a le crea aşteptări”, a spus Ciucă.

Ce spune legea: în 2023, pensiile se majorează cu inflația din 2021

În prezent, rata inflației este de 15,32%. Potrivit legii, însă, inflația de referință care trebuie luată în calcul pentru majorarea pensiilor de la 1 ianuarie 2023 trebuie să fie cea din 2021, adică 5,1%.

Totuși, ministrul PSD al muncii a declarat că Guvernul va „face mai mult decât spune legea”. Liberalii l-au acuzat apoi pe Marius Budăi, într-o ședință privată, că ia decizii fără să se consulte în prealabil în coaliție și i-au cerut premierului Nicolae Ciucă să îl demită.

4,3 milioane de români

au pensii lunare sub 3.000 de lei, în timp ce 3,3 milioane de români au sub 2.000 de lei.

În România sunt 4.794.670 de pensionari, iar pensia medie lunară este de 1.733 de lei, conform datelor oferite Casa Naţională de Pensii Publice pentru luna iulie 2022.

 
 

Urmărește-ne pe Google News