„Eroul unor generații, fie că a fost polițist, scriitor privilegiat sau Casanova, Alain Delon avea o problemă cu “happy end-ingurile” și prefera realismul în locul idilicului. Astfel că multe dintre filmele lui se terminau amar, prin eșec sau prin moartea eroului”, a scris Nicolae Ciucă duminică, 18 august, pe Facebook.
Al doilea om în stat a adăugat că Delon „a fost un erou care nu și-a sacrificat convingerile”, care „ținea la principiile lui, chiar dacă erau împotriva curentelor”, și că genialul actor „a influențat cinematografia mondială prin autenticitate”, pentru că „s-a impus acolo unde nu era loc și a schimbat jocul chiar dacă regulile erau deja stabilite”.
„Pentru mine Alain Delon va rămâne un model. Nu unul de carton care te-ar fi invitat să dai “like și subscribe”, ci ăla pe care îl iubeai deși el nu îți cerea adorația. Profesional a fost impecabil, filmele lui rămân evadarea mea din comunism. Alain Delon ne-a transpus pe toți în lumea lui când lumea noastră era gri și asta, dragii mei, înseamnă nemurirea”, a conchis Ciucă.
Alain Delon a murit la 88 de ani
Simbol al cinematografiei franceze din anii 60-70-80, marele actor Alain Delon a murit duminică, 18 august, la vârsta de 88 de ani, din cauze naturale.
Delon a devenit celebru după ce a jucat în două filme ale regizorului italian Luchino Visconti, „Rocco și frații săi” şi „Ghepardul”. Deși a fost un star în Franţa, el nu a cunoscut succesul și la Hollywood, dar a fost apreciat și iubit pe tot globul pentru farmecul său aparte și pentru versatilitatea remarcabilă de a interpreta o varietate de roluri și de a întruchipa inclusiv personaje complexe.
Alain Delon a jucat în peste 80 de filme alături de actori renumiți precum Romy Schneider, Claudia Cardinale, Brigitte Bardot, Jean Gabin, Yves Montand, Lino Ventura, Burt Lancaster, Dean Martin și Charles Bronson. Printre filmele memorabile în care a jucat se numără: Rocco și frații săi (1960), Ghepardul (1963), Samuraiul (1967), Borsalino (1970) și Domnul Klein (1976).