„Este un subiect pe care l-am discutat cu domnul ministru Rafila sâmbătă şi am convenit să găsim acele soluţii prin care certificatul verde să fie reintrodus în dezbatere în Parlament şi, în momentul în care va fi aprobat de Camera Deputaţilor, să poată să meargă la promulgare şi să poată fi aplicat”, a declarat Nicolae Ciucă, la vizita efectuată pe şantierul drumului care va face legătura cu Podul Prieteniei, Giurgiu-Ruse.
Întrebat despre un orizont de timp privind introducerea certificatului, prim-ministrul s-a eschivat, potrivit news.ro: „Daţi-mi voie să nu estimez un timp acum”.
Săptămâna trecută, cei doi nu se puseseră de acord pe subiect. Pe 24 noiembrie, Nicolae Ciucă a anunțat că introducerea obligativității certificatului verde la locul de muncă „reprezintă o prioritate”. O zi mai târziu, Alexandru Rafila a fost de altă părere: „trebuie introdus într-un moment oportun”.
Proiect: cine nu are certificat verde poate avea contractul de muncă suspendat
Proiectul de Lege se află de aproape o lună la Camera Deputaților pentru votul final, după ce a picat la votul din Senat, unde PSD, care l-a desemnat pe Alexandru Rafila ministru al Sănătății, a votat împotrivă. Dezbaterile din Camera Deputaților s-au blocat după depunerea mai multor amendamente.
Proiectul de lege introduce obligativitatea certificatului verde la locul de muncă – atât la stat, cât şi la privat. Angajații care vor refuza să prezinte certificatul verde la intrarea în instituția în care lucrează ar putea avea contractul de munca suspendat fără plata drepturilor salariale pentru o perioadă de până la 30 de zile.
Angajații care aleg să nu se vaccineze vor trebui să-și facă teste anti-COVID periodic, fie test PCR la fiecare 72 de ore, fie antigen la 48 de ore, iar costurile destul de mari vor trebui suportate de angajați.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro