Șeful Executivului a transmis un mesaj clar pentru partenerii de la PSD din coaliția de guvernare, care au cerut suprataxarea marilor companii, dar și supraimpozitarea salariilor mari și a pensiilor speciale.
Ciucă a explicat că, dacă România adoptă măsuri fiscale nepotrivite, atunci „riscăm să avem, într-un an sau doi, probleme de două ori mai mari decât avem astăzi”. Nicolae Ciucă a dat ca exemplu alte „măsuri strâmbe, venite în momente prielnice unora din punct de vedere electoral, pentru care, mai târziu, au plătit tot românii”.
Șeful Guvernului a precizat că România are bani din PNRR alocați pentru dezvoltare, dar și „misiunea de a direcționa acești bani spre toate domeniile-cheie, în mod inteligent”. „Altfel, ne vom trezi într-un colaps financiar de nereparat”, a atras atenția Ciucă.
El s-a referit și la măsurile din domeniul fiscal pregătite de ministrul PSD al finanțelor, Adrian Câciu. „În domeniul fiscal, intrarea în vigoare a unor măsuri care pot cădea ulterior testul la CCR înseamnă daune plătite din bugetul statului”, a spus Ciucă.
El a menționat că există inechități, dar că trebuie respectat PNRR-ul agreat.
PNL nu va susține nicio măsură care să sufoce mediul de afaceri, motorul vital economiei. Nu suntem de acord cu nicio viziune care pune azi poveri pe mediul de afaceri și pe companii. Cum ne redresăm, dacă slăbim economia reală?
Premierul Nicolae Ciucă:
„Noi nu putem promova măsuri neconstituționale, impozite peste noapte, taxe și poveri pe companii și mediul de afaceri. Greșelile, în această perioadă, ne vor costa enorm. Iar noi, Partidul Național Liberal, ne asumăm măsurile luate și înțelegem că trebuie să ne uităm la cum va arăta România în viitorul apropiat, cu reformele din PNRR începute, cu banii din PNRR activați în programe de sprijin și dezvoltare a țării”, a mai avertizat Ciucă.
Ce a cerut PSD
Mesajul șefului Guvernului și al PNL vine în contextul în care Partidul Social Democrat a cerut partenerilor de guvernare să accepte mai multe măsuri, printre care impozitarea salariilor mari din sistemul bugetar și a pensiilor speciale.
Concret, partidul condus de Marcel Ciolacu a transmis joi, 16 iunie, că este necesară o diferențiere a regimului fiscal aplicat contribuabililor în funcție de venituri. Potrivit PSD, „noul model fiscal trebuie să introducă impozite mai mari pentru cei cu venituri mari și impozite mai mici pentru cei cu venituri mici”.
Măsurile propuse de PSD pentru dezbaterea în coaliție:
- Supraimpozitarea cu 40% a sumelor din veniturile salariale din sistemul bugetar care depășesc salariul președintelui României
- Supraimpozitarea în două trepte a pensiilor speciale, respectiv o cotă de impozitare de 40% pentru suma care depășește pragul de 9.000 de lei (cinci pensii medii nete) și de 90% pentru ceea ce depășește 18.000 de lei (10 pensii medii nete)
- Aplicarea unui sistem progresiv de deduceri pentru salariile sub 4.500 de lei, astfel încât la nivelul salariului minim să se ajungă la un impozit de 0%
- O contribuție pentru Sănătate și Educație de 0,5% din cifra de afaceri plătită de companiile care au venituri anuale de peste 100 de milioane de euro. Măsura va avea caracter temporar, aplicându-se pe o perioadă limitată de doi ani.