„Este nevoie totuși să conștientizăm că ne aflăm într-o situație deosebit de complexă din punct de vedere al securității și există posibilitatea ca, din greșeală, astfel de echipamente cum a fost… Acesta nu a fost un echipament exploziv. Am înțeles din tot ceea ce s-a întâmplat acolo că nu există urme ale unei explozii. Ci a fost un aparat de supraveghere asupra căruia s-a pierdut controlul și s-a prăbușit pe teritoriul României”, a spus Nicolae Ciucă, aflat la școala de vară a Organizației Femeilor Liberale, la Eforie Nord.

„Da, astfel de chestiuni se pot întâmpla. Până când nu avem o certitudine față de ceea ce se poate afla la fața locului și iată că tehnica și tehnologia nu ne ajută să vedem absolut totul și este nevoie ca omul să meargă și să verifice la fața locului, să confirme sau să infirme o astfel de informație”, a adăugat președintele Senatului, care este al doilea om în stat.

Întrebat apoi dacă se impune demisia ministrului Apărării, Angel Tîlvăr, sau demiterea acestuia, Ciucă a răspuns: „Dați-mi voie, nefiind într-o asemenea postură, să nu comentez o astfel de decizie. Fiecare dintre noi trebuie să analizeze și să ia propria decizie”.

Precizările lui Nicolae Ciucă au venit după ce autoritățile române au dezmințit informațiile prezentate de Ucraina, care a spus că drone rusești au căzut pe teritoriul național.

Ucrainenii au spus pe 4 septembrie că dronele rusești au căzut în România. Bucureștiul a negat

Luni dimineață, 4 septembrie, purtătorul de cuvânt al ministerului ucrainean de externe Oleg Nikolenko a afirmat pe Facebook că drone lansate de Rusia duminică noapte, în zona portului Ismail de la Dunăre, au căzut și au explodat pe teritoriul României, stat membru NATO.

Câteva ore mai târziu, ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a insistat că Ucraina deține probe fotografice care arată că teritoriul României a fost lovit de drone.

„Avem dovezi fotografice că ceva a căzut acolo. Suntem gata să le împărtășim, dar concluziile finale vor fi trase de autoritățile române, care apoi nu trebuie doar să tragă concluzii, ci și să spună ce vor face mai departe”, a declarat Kuleba.

România, prin intermediul a două ministere, cel al Apărării Naționale și al Afacerilor Externe, a respins „în mod categoric informaţiile” Ucrainei.

Ministrul apărării a vorbit de „bucăți care pot fi de dronă” pe 6 septembrie

Ministrul apărării, Angel Tîlvăr, a fost cel care a declarat miercuri dimineață, 6 septembrie, la Antena 3, că bucăți care pot fi dintr-o dronă lansată de Rusia asupra porturilor ucrainene de la Dunăre au fost găsite în judeţul Tulcea, pe raza comunei tulcene Ceatalchioi, în care se află și satul Plauru.

În aceeași zi, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării Naționale, Constantin Spînu, a spus că rămășițele au fost găsite marți seară, 5 septembrie, dar nu se știe precis de când se aflau acolo și că echipele de investigație ale MApN cercetează o zonă foarte extinsă.

Tot miercuri, 6 septembrie, dar la amiază, președintele Klaus Iohannis a declarat că dacă analiza Ministerului Apărării va confirma că bucățile găsite pe teritoriul României aparțin unei drone a Rusiei, „o astfel de situație ar fi complet inadmisibilă” și „o violare gravă a suveranității și integrității teritoriale a României, stat aliat NATO”.

Seara, ministrul apărării a spus că nu se teme că va fi demis, după ce i-a furnizat preşedintelui Klaus Iohannis informaţii greşite privind bucățile de dronă.

Urmărește-ne pe Google News