Cuprins:
„Nu cred că în momentul de față este momentul prin care să putem să rezolvăm problemele blocând anul școlar”, a afirmat din nou premierul, marți dimineață, în a doua zi a grevei generale a profesorilor”.
„Ieri tocmai s-au votat legile educației, este un pachet de legi, legea învățământului preuniversitar și legea învățământului universitar. (…) Am găsit, de asemenea, resurse să putem să asigurăm acei bani, acele bonificații pentru debutanți în învățământ”, a mai spus Nicolae Ciucă, la ceremonia de semnare a contractelor de finanțare pentru sprijinirea sistemului național de cercetare-dezvoltare prin atragerea de resursă umană înalt specializată din străinătate.
Am înțeles problemele personalului didactic și auxiliar, de asemenea le tratăm în egală măsură și vom face în așa fel încât să fie rezolvate, dar celelalte chestiuni pe care le-am discutat la întâlnirea cu sindicatele sunt absolut foarte, foarte greu de îndeplinit în momentul de față.
Nicolae Ciucă, premierul României:
Ciucă a legat chestiunea majorărilor salariale cerute de angajații din învățământ de fondurile europene de care poate beneficia România.
„Avem o țintă de deficit pe care trebuie s-o îndeplinim, nu putem să sporim în acest moment cheltuielile, pentru că absolut orice astfel de cheltuială produce efect pe deficit și odată ce am pierdut controlul asupra deficitului este clar că nu ne mai îndeplinim obiectivele și intrăm într-o altă paradigmă, pe care nu știu cine o va controla”, a mai spus prim-ministrul.
Nicolae Ciucă a menționat că se află la finalul mandatului de premier și că „nu ar fi nici onest, nici corect și nici principial să predau un mandat care să aibă probleme”.
Ciucă, un nou apel „la liderii de sindicat să înțeleagă măsurile”
Totodată, premierul a anunțat că în cursul zilei de marți vor avea loc întâlniri cu reprezentanții părinților și elevilor „și vom face în așa fel încât pe bază de dialog să rezolvăm problema făcând încă odată apel și la liderii de sindicat și la cadrele didactice să înțeleagă măsurile pe care noi le-am luat”.
Între timp, greva generală din educație continuă și marți, iar astăzi nu este anunțată nicio nouă întâlnire între sindicate și Guvern pentru noi negocieri.
„Oamenii vor lucruri concrete. Vrem lucruri concrete, asta ne cer oamenii, nu mai acceptă promisiuni ferme”, a declarat Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), luni seară, la Antena 3, după ce premierul lansase un nou apel la dialog.
Solicitările sindicatelor
Sindicaliștii cer majorarea salariilor „în conformitate cu importanța socială a muncii prestate”:
- salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, adică să plece de la 4.000 de lei;
- indexarea anuală a salariilor personalului plătit din fonduri publice cu rata inflației să devină o regulă;
- plata orelor suplimentare pentru personalul didactic auxiliar și nedidactic.
De asemenea, solicitările includ acordarea de sporuri, acordarea unor drepturi prevăzute de lege și de contractele colective de muncă – decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar sau compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat -, precum și creșterea anuală a investițiilor din învățământ.
Propunerile Guvernului
La negocierile de duminică, Guvernul a propus acordarea de stimulente financiare în valoare de 1.000 de lei pentru cadrele didactice debutante si bonusuri pentru cele titulare din unitățile de învățământ aflate în zone defavorizate.
Luni, Ministerul Educației a anunțat că, alături de alte trei ministere, lucrează la cadrul legal pentru aceste propuneri, propuneri pe care sindicatele le-au respins.
Totodată, reprezentanții Executivului au promis că salariile profesorilor vor crește conform noii legi a salarizării. Proiectul va fi finalizat la 15 iulie și va intra în circuitul parlamentar de la 1 septembrie.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
267890 • 23.05.2023, 12:14
In schimb pensia gângavului cumulată cu salariu nu e greu de îndeplinit.
adrianmagher • 23.05.2023, 11:30
Mă Ciucă, voi, actuala Coaliţie a Sărăcirii Naţionale, sunteţi "absolut foarte, foarte greu de votat" la următoarele elegeri. Nefericitule, ai dat foc la casă şi îţi place! Dar proşti sunt aceia care te susţin, deşi vor ramane tot acolo.
CRIS131N1957 • 23.05.2023, 11:10
Dublati salariile si nu mai dati sporuri ,oare o sa fie de acord?