„Eu înţeleg prin «oficial» că formal s-a semnat o hârtie, s-a solicitat într-un fel absolut formal. Nu s-a procedat la nicio abordare formală, nu sunt astfel de discuţii în momentul de faţă care să ne ducă la o decizie. Ca atare, sunt discuţii”, a spus Nicolae Ciucă, într-o declarație de presă la Politehnica București.
Referindu-se la posibilitatea ca UDMR să iasă de la guvernare, avansată de liderul deputaților partidului condus de Kelemen Hunor, Ciucă a subliniat că fiecare partid care alcătuiește coaliția poate lua decizia pe care o consideră corectă.
„Este o decizie a fiecărui membru al coaliției. Eu cred că UDMR, ca şi PSD, împreună să găsim acea soluţie care a fost agreată şi este în continuare agreată, încă o dată, nu pentru cineva anume, nu pentru un partid, nu pentru una sau două persoane. Este o chestiune absolut de responsabilitate pentru ţară”, a afirmat Ciucă.
Întrebat dacă PNL vrea Ministerul Mediului, care acum aparține UDMR, Ciucă a răspuns: „Partidul Naţional Liberal nu vrea absolut nimic, vrem în continuare să asigurăm guvernarea ţării, aşa cum am făcut-o şi până acum. Vrem să asigurăm stabilitate politică. Avem nevoie, mai mult ca oricând, de această stabilitate”.
Liderul deputaţilor UDMR, Csoma Botond, a declarat luni, 8 mai, la Prima News, că s-a confirmat informația vehiculată inițial pe surse conform căreia PNL vrea să ia Ministerul Mediului, deţinut în prezent de Tanczos Barna, la rotaţia care va avea loc la sfârşitul acestei luni. „Luăm în calcul şi varianta ieşirii de la guvernare”, a spus liderul UDMR.
Ministrul UDMR al dezvoltării, Cseke Attila, a precizat pe 23 aprilie, pentru Libertatea, că formațiunea condusă de Kelemen Hunor nu este parte a schimbării ministerelor la rotativă, acest lucru fiind convenit între PSD și PNL. El a adăugat că, potrivit protocolului, UDMR trebuie să rămână în urma rotativei din mai cu cele trei ministere pe care le are: Dezvoltare, Mediu și Sport.