„Am vorbit despre situația politică și economică din România și Uniunea Europeană, precum și despre provocările viitoare. Președintele Tusk a dat asigurări de sprijinul său deplin pentru candidatura României la Schengen”, a scris Nicolae Ciucă pe Twitter.
Thanked President @donaldtuskEPP for his #EPP leadership and wished him success.
— Nicolae Ionel Ciucă (@NicolaeCiuca) May 31, 2022
Spoke about political and economic situation in 🇷🇴 and 🇪🇺 as well as about the challenges ahead. President Tusk assured of his full support for Romanias Schengen bid pic.twitter.com/auDCqpJygY
Donald Tusk este la finalul mandatului de președinte al Partidului Popular European. În cadrul Congresului PPE, găzduit de Rotterdam, popularii europeni își aleg o nouă conducere. Manfred Weber candidează la funcția de președinte, iar eurodeputatul român Siegfried Mureșan, pentru un nou mandat de vicepreședinte.
Preşedintele Partidului Naţional Liberal, premierul Nicolae Ciucă, împreună cu secretarul general Lucian Bode şi o delegaţie a PNL, participă la Congresul Partidului Popular European (PPE), pe 31 mai şi 1 iunie, la Rotterdam.
Ce ar însemna aderarea României la Spațiul Schengen
Spațiul Schengen este o zonă de liberă circulație a persoanelor, compusă din 26 de țări membre, ultimul stat care a aderat fiind Liechtenstein, în 2011, potrivit Ministerului de Interne.
Conform MAE, aderarea la Spațiul Schengen înseamnă:
- eliminarea controalelor persoanelor la frontierele interne;
- set comun de reguli care se aplică persoanelor care trec frontierele externe ale statelor membre UE;
- armonizarea condițiilor de intrare și a normelor privind vizele și cooperarea consulară;
- cooperarea consolidată în domeniul polițienesc;
- cooperare judiciară prin intermediul unui sistem rapid de extrădare și transfer ale executării hotărârilor penale;
- crearea și dezvoltarea Sistemului de Informații Schengen.
România a devenit stat membru al Uniunii Europene în 2007, iar îndeplinirea criteriilor prevăzute în ansamblul de măsuri Schengen a fost recunoscută încă din iunie 2011.
Totuși, din cauza altor condiții neîndeplinite, precum rapoartele negative ale Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) privind corupția și sistemul judiciar din România, votul de admitere în Schengen a fost amânat.