„Nu suntem în riscul de a rămâne fără gaz. Am avut întâlniri şi discuţii cu premierii ţărilor din regiune, premierul Greciei Mitsotakis a fost la București, cu cel al Bulgariei am discutat la telefon. Suntem în legătură şi avem ca prim obiectiv deschiderea interconectorului dintre Grecia şi Bulgaria, se va întâmpla în luna iunie”, a spus Nicolae Ciucă, potrivit news.ro.
El a mai precizat că România va avea gaz injectat prin acest interconector „cel mai devreme în octombrie, cel mai târziu către finele anului”, gazul urmând să fie injectat prin terminalul de la Alexandroupolis.
Întrebat dacă România va reuşi să folosească gaz lichefiat american, premierul a răspuns: „Sigur că da, în toamnă, sau cel mai târziu la sfârşitul acestui an”.
Legea offshore pentru gazele din Marea Neagră, „adoptată în maximum două luni”
Despre momentul când România va putea extrage gazul din Marea Neagră, premierul a amintit că angajamentul pe care liderii coaliţiei PSD-PNL-UDMR şi l-au asumat este ca, în perioada următoare, legea offshore să intre în Parlament pentru a fi modificată. Nicolae Ciucă a precizat că, în maximum două luni, Parlamentul va adopta noua lege offshore, ceea ce va deschide calea pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră.
Întrebat ce variantă a fost reținută în privința redevențelor, adică motivul care i-a făcut pe unii investitori să plece, premierul a subliniat că se va alege „cea mai benefică pentru poporul român. Este win-win. Nu pot să vă spun”.
În Marea Neagră românească există zăcăminte de gaze estimate de Agenţia Naţională de Resurse Minerale la aproximativ 200 de miliarde de metri cubi. În prezent, în România se extrag aproximativ 11 miliarde de metri cubi de gaze anual, iar consumul naţional este situat tot în jurul acestei valori. Dacă vor fi dezvoltate toate proiectele din Marea Neagră, atunci România va produce aproximativ 20 de miliarde de metri cubi de gaze anual.
Totul este însă blocat de Legea offshore, adoptată în 2018, care a dus la reticența investitorilor, la suspendarea proiectelor și ar fi favorizat interesele rusești de pe piața energiei. Legea offshore urmează astfel să fie revizuită după patru ani de amânări.
Președintele Klaus Iohannis a declarat pe 3 martie, după întâlnirea cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, că „dependența Uniunii Europene de gazul rusesc trebuie terminată”, în contextul în care România importă aproximativ 20 la sută din necesarul său de gaz.
În acest moment, Rusia este cel mai mare furnizor de energie al Uniunii Europene. Aproximativ 40% din importurile de gaze naturale provin din țara condusă de Vladimir Putin.
Azi, 7 martie, s-a intrat în a douăsprezecea zi a războiului declanșat de Rusia în Ucraina, după ce țara condusă de Vladimir Putin a lansat pe 24 februarie prima ofensivă asupra țării al cărei președinte este Volodimir Zelenski.