Ciucă nu poate ascunde frustrarea palpabilă în rândul est-europenilor că avertismentele privind agresiunea rusă nu au fost luate suficient de în serios.  

Time:

Revista Time a publicat miercuri un articol elogios la adresa premierului Nicolae Ciucă, chiar cu o zi înainte de summit-ul NATO de la Bruxelles. 

Articolul începe printr-un portret făcut de jurnalist domnitorului Vlad Țepeș și apoi citează părerea premierului despre conducătorul Țării Românești. 

Cei trași în țeapă de Țepeș erau „un avertisment pentru trupele care urmăresc să-și cucerească pământurile”.

„Un prinț valah din secolul al XV-lea, Vlad avea reputația de a fierbe bebeluși și de a bea sânge, deși marca sa era să tragă un dușman pe un țăruș în pământ de la anus până la subsuoară, distrugându-i astfel orice organe majore și prelungind moartea până la un final chinuitor, uneori de 48 de ore”, scrie revista Time.

„În urma unei bătălii împotriva soldaților otomani din 1462, Vlad a plantat o pădure țipătoare de mii de oameni ațintiți în țeapă, ca un avertisment pentru trupele care urmăresc să-și cucerească pământurile”. Apoi, Time face trecerea la prezent. 

„Așa se întâmplă dacă invadezi casa unei persoane”

„Oricât de barbare au fost aceste acte, dacă întrebi astăzi oamenii din capitala României, București, despre faptele lui Vlad, ei vor ridica din umeri și vor oferi un răspuns standard: așa se întâmplă dacă invadezi casa unei persoane. Este, desigur, un sentiment care a fost galvanizat de războiul lansat de președintele rus Vladimir Putin în Ucraina vecină, unde milioane de oameni au fugit de bombardamente nediscriminatorii. Peste 500.000 de refugiați ucraineni au fugit de-a lungul celor 600 de kilometri, frontiera comună a României cu Ucraina”.

Întrebat de Time, Ciucă spune că nu este de acord cu metodele folosite de Țepeș, însă domnitorul „a jucat un rol major în apărarea Europei și a valorilor sale”.

Citatul integral este: „Premierul României, Nicolae Ciucă, poate că nu aprobă metodele lui Vlad, dar declară pentru Time că împărtășește aprecierea generală pentru modul în care acesta „a jucat un rol major în apărarea Europei și a valorilor sale”. 

Ciucă: „Domnitorii români au fost și diplomați străluciți, vizionari, căutători de pace”

Ciucă le explică jurnaliștilor, scriu aceștia, că Țepeș a fost mai mult decât decât Dracula, prințul devenit personajul exotic care l-a inspirat pe romancierul irlandez Bram Stoker. 

„Dincolo de strategiile militare folosite întotdeauna pentru apărare, niciodată pentru cucerirea altor teritorii, domnitorii români au fost și diplomați străluciți, vizionari, căutători de pace”, a declarat Ciucă pentru Time.

Ciucă spune că „avertismentele despre agresiunea rusă” nu au fost luate în serios

Publicația vorbește și de participarea premierului Ciucă la summit-ul de joi al NATO. În articol nu apare nicio referire la președintele Klaus Iohannis, care participă și el la eveniment.

„E clar că Ciucă are NATO în oase. Totuși, el nu poate ascunde frustrarea palpabilă în rândul est-europenilor că avertismentele privind agresiunea rusă nu au fost luate suficient de în serios”, mai precizează jurnaliștii de la Time.

„Prim-ministrul României se va alătura președintelui american Joe Biden și altor lideri mondiali pentru o reuniune extraordinară a NATO și un summit UE la Bruxelles. Obiectivul lui Biden, a declarat presei purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, «este să ne întâlnim față în față, în persoană, pentru a discuta și a evalua unde ne aflăm în acest moment al conflictului». Ciucă însă este mai tranșant în ceea ce privește miza, care este «viitorul lumii democratice și al ordinii internaționale bazate pe reguli»”, mai scrie publicația.

Articolul din Time face numeroase aprecieri pozitive la adresa premierului.

„CV-ul lui Ciucă îl face să fie foarte potrivit pentru un rol conflictual, în ciuda faptului că și-a asumat postul în timp de pace acum 4 luni. Născut în micul sat Plenița de la granița de sud cu Bulgaria, el a fost șef al forțelor armate ale României în perioada 2015-2019, iar apoi ministru al apărării din 2019 până în 2021”, se mai arată în articol.

Plagiatul

În articol apare și o frază despre acuzațiile de plagiat al premierului, din teza de doctorat, dar și faptul că Ciucă a negat aceste informații. După care articolul continuă cu aprecierile pozitive la adresa premierului și subliniază „legăturile strânse ale lui Ciucă cu armata americană, care s-au dovedit a fi valoroase” în contextul actual.

„Ciucă a servit alături de forțele americane în războaiele din Irak și Afganistan, obținând recunoașterea în International Hall of Fame de la Colegiul de Război al Armatei SUA, unde a studiat în 2006. Anul acesta se împlinesc 25 de ani de la semnarea Parteneriatului Strategic al României cu SUA. «Securitatea este probabil cel mai puternic pilon al relației [SUA-România]», spune diplomatul. Armata noastră și cea a României sunt foarte interoperabile. Mulți dintre ofițerii lor au mers la școlile noastre”.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia 

 
 

Urmărește-ne pe Google News