„Eu nu susțin măsura cash, ca să fie clar. Dar realitatea este că trebuie să și găsim măsuri care să combată evaziunea fiscală. Sigur, eu vă spun clar că nu cred că soluția este această măsură cash. Și vom vedea ce se va întâmpla cu ea”, a spus Ciucă, potrivit unor surse liberale.
„Trebuie să analizăm foarte bine măsura, pentru că nu trebuie ca oamenii să ajungă să creadă că sunt considerați toți evazioniști, mai ales cei care abia agonisesc un bănuț”, a adăugat el.
Puțin mai devreme, Marcel Ciolacu a dat vina pe bănci, vorbind despre banii cash. „Lăcomia băncilor nu poate fi alimentată din dezbaterea privind banii cash! Este intolerabil să crești artificial comisioanele bancare!”, a scris liderul PSD pe Facebook, tot vineri, 3 noiembrie.
„Voi convoca săptămâna viitoare la Guvern o întâlnire cu specialiștii din Ministerul Finanțelor și BNR, dar și cu reprezentanții micilor întreprinzători, ai băncilor și ai societății civile pentru a lua o decizie pe subiectul banilor cash”, a mai scris șeful Executivului
Liderul PSD spunea însă pe 15 octombrie că el crede că așa se va stopa evaziunea fiscală: „Cine are ceva cu cash-ul? Nu aveţi cash la dumneavoastră? Toată lumea, poţi să cheltui până la 5.000 de lei. Eu pot să cheltui cât vreau din 5.000 de lei, lăsaţi-mă în pace, ce problemă? Doar că, cu adevărat, nu mai pot la dumneavoastră, agent economic, să îmi cumpăr Ferrari cu sacoşa. Nu are nimic cu niciun cetăţean”.
Președintele Klaus Iohannis a intervenit pe 1 noiembrie și a spus că măsurile fiscale nu au fost bine primite de mediul de afaceri, iar Guvernul trebuie să facă reglaje.
Românii vor putea plăti doar până la 5.000 de lei cash zilnic în magazine
Din această lună intră în vigoare plafonarea tranzacțiilor cu bani cash. Concret, încasările şi plăţile cash între două persoane fizice se vor face în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei.
În ceea ce priveşte încasările şi plăţile făcute între o persoană fizică şi una juridică, plafonul zilnic va fi de 5.000 lei, potrivit noii legi.
În plus, se vor reduce și plăţile cash la companii şi persoane fizice. Astfel, plăţile către persoanele juridice se vor face în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei/persoană, potrivit Agerpres.
Analiștii au avertizat că băncile vor transfera aceste costuri către clienți.
„Ne așteptăm la o creștere a comisioanelor. Sunt rezultatul lipsei de opțiuni cu care se confruntă cetățenii și firmele, ceea ce înseamnă că băncile, pe de o parte, nu mai sunt nevoite să caute să vină cu oferte atractive, în așa fel încât să atragă business-ul oamenilor care au nevoie să lucreze cu cash, și, de partea cealaltă, avem și niște cerințe suplimentare care sunt puse asupra băncilor de a controla modul în care oamenii își folosesc banii”, a spus Christian Năsulea, profesor de economie, la TVR.
La rândul său, Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, a dat asigurări că plata în numerar nu va dispărea.
„Ceea ce pot să vă asigur este că nu se pune niciodată problema dispariții cash-ului. Știu că de aici pleacă teorii legate de dispariția cash-ului. Acestea sunt niște limitări legate de anumite momente conjuncturale, decise de cei care au luat această inițiativă legislativă, dar dispariția cash-ului e exclusă”, a spus oficialul Băncii Centrale, recent, la Antena 3.
folosesc constant cardul bancar pentru a face plăți, potrivit celui mai recent sondaj realizat de CEC Bank
La noapte se dă ora înapoi. Vezi cum trece România la ora de iarnă 2024!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
mariussorin75 • 04.11.2023, 22:03
Chiar sunt simpatici astia doi, eu zic ca ii meritam din plin :)
StanValentin1971 • 04.11.2023, 19:52
Comisioanele bancare au început să crească ,preventiv,sa ne învățăm minte.