„Mulţumesc pentru sprijinul oferit de către cancelarul german Olaf Scholz astfel încât România să adere la Spaţiul Schengen”, a afirmat premierul Ciucă. „E o confirmare importantă a partenerilor germani, care atestă faptul că România este pregătită să intre în Schengen, spre beneficiul întregii Uniuni Europene”, a adăugat liderul PNL pe Twitter.
Ulterior, într-o altă postare, pe Facebook, șeful Executivului a subliniat că exporturile românești vor primi un impuls important și că românii „merită să se bucure de aderarea la Spațiul Schengen”. „Cozile la trecerea frontierei în Spațiul Schengen ar putea rămâne doar amintire”, a mai afirmat el.
Totodată, președintele social-democraților, Marcel Ciolacu, a precizat că „românii care călătoresc în scop personal sau turistic, cât și transportatorii de mărfuri nu vor mai fi nevoiți să piardă timp prețios cu verificările de la granițele statelor membre Schengen”.
„Îi mulțumesc lui Olaf Scholz pentru susținerea sa sinceră în favoarea României. Ca lider al PSD, mă bucur mult că ajutorul vine de la unul dintre cei mai importanți lideri de stânga ai Europei. Asta înseamnă stânga, solidaritate și sprijin exact când este mai multă nevoie”, a mai transmis Marcel Ciolacu pe Facebook.
De asemenea, minstrul de Externe, Bogdan Aurescu, a subliniat că eforturile politice şi diplomatice vor continua.
„Veşti excelente! Pe baza îndeplinirii de către noi a criteriilor de aderare la Schengen, eforturile politice şi diplomatice ale Românie vor continua pentru a sprijini atingerea acestui obiectiv extrem de important pentru cetăţenii români!”, a scris și Bogdan Aurescu pe Twitter.
Afirmațiile celor doi lideri ai coaliției, plus cele ale ministrului de Externe, au venit în contextul în care agenția Reuters a scris că Olaf Scholz consideră că România, alături de Bulgaria și Croaţia, îndeplinește criteriile de aderare la Spaţiul Schengen. Cancelarul german a precizat că „voi acţiona pentru ca ele să devină membre cu drepturi depline”.
În acest moment, Germania este cel mai important partener comercial al României şi al treilea investitor în economia românească.
Ce va însemna pentru România intrarea în Schengen
Spațiul Schengen este o zonă de liberă circulație a persoanelor. Concret, cele 26 de țări membre au eliminat controalele la frontieră, iar granița se trece fără a fi prezentate actele de identitate.
Cele 26 de țări membre Schengen sunt: Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Estonia, Elveția, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Italia, Letonia, Lituania, Liechtenstein, Luxemburg, Malta, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania și Suedia.
În acest moment, România, Bulgaria, Croația și Cipru așteaptă să intre în spațiul Schengen. Ultimul stat care a aderat este Liechtenstein, în 2011.
Pentru România, aderarea la spațiul Schengen va însemna:
- eliminarea controalelor persoanelor la frontierele interne;
- set comun de reguli care se aplică persoanelor care trec frontierele externe ale statelor membre UE;
- cooperarea consolidată în domeniul polițienesc;
- cooperare judiciară prin intermediul unui sistem rapid de extrădare și transfer ale executării hotărârilor penale.