În primul rând, Ciucă vrea mutarea Guvernului României în Casa Științei, care este acum sediul Academiei Române din fața Senatului. Clădirea se află în vechiul cartier Uranus, ale cărui străzi au fost demolate aproape în integralitate în perioada 1982-1984, din ordinul fostului dictator Nicolae Ceaușescu, pentru a face loc celebrei construcții Casa Poporului, actualul Palat al Parlamentului.

Guvernul oricum urmează să își mute activitatea anul viitor într-o zonă din interiorul Parlamentului, pentru că Palatul Victoria, care este monument istoric, va intra într-un proces de reabilitare și modernizare.

„Avem nevoie de acest angajament care să fie asumat de către cel mai înalt for politic al ţării, de către instituţia prezidenţială, de Guvern şi de Primăria Capitalei. Bucureştiul este, practic, inima economiei româneşti. Este o viziune care schimbă cu adevărat faţa Bucureştiului şi îi redă şi identitatea istorică, dar şi statutul de capitală europeană”, a afirmat președintele Senatului și a PNL, Nicolae Ciucă, la evenimentul de prezentare a viziunii sale, în biroul său de la Senat.

Fostul premier a adăugat că, după construirea Cartierului Justiţiei, „în interiorul acestui ansamblu de clădiri va putea fi realizată o piaţă, un spaţiu public, o agora civică”, deoarece spațiul este unul generos.

Ciucă mai vrea și demolarea zidurilor din jurul Palatului Parlamentului. „Este un proiect pe care ni-l asumăm ca aceste ziduri să dispară şi să se rupă această barieră între cetăţeni şi Parlament pe de o parte. De cealaltă parte, este vorba de deschiderea care se oferă pentru realizarea tuturor acestor obiective, în mod deosebit cel prin care se leagă parcul Izvor şi de creează parcul Arsenalului”, a mai spus al doilea om în stat, aflat lângă primarul Nicușor Dan.

Cum arată viziunea lui Nicolae Ciucă pentru București. Ce transformări vrea

  • mutarea Guvernului României în Casa Științei, sediul Academiei Române din fața Senatului. Palatul Victoria se va transforma în muzeu și Piața Victoriei va fi redată cetățenilor
  • mutarea tuturor ministerelor în spațiul dintre Parlament și noul sediu al guvernului prin construcția unui nou cartier administrativ
  • transformarea Esplanadei într-un parc de 10 hectare pentru Bucureşti
  • transformarea tuturor piețelor de pe Calea Victoriei in zone pietonale
  • unirea Parcului Izvor cu grădinile din spatele Parlamentului prin dărâmarea zidurilor și refacerea istorică a Parcului Arsenalului.
  • darea tuturor clădirilor administrative eliberate de ministere către universitățile din București pentru a-şi extinde spațiile pentru studenți și de cercetare.
  • construirea unui nou centru de afaceri City-ul Bucureștiului

Întrebat dacă a făcut o analiză privind costurile, Nicolae Ciucă a afirmat că nu, și că acest lucru se va face mai târziu.

Șeful Senatului a adăugat că, dacă va deveni preşedinte, îşi va asuma patronajul acestui proiect.

Nicușor Dan: Proiectul lui Ciucă, foarte curajos

Primarul general, Nicuşor Dan, a definit proiectul lui Nicolae Ciucă drept unul „şi foarte coerent, şi foarte curajos”.

„Dacă ne ducem în orașele occidentale, chiar în marile orașe din Transilvania, o să vedem un mare spațiu public în centrul orașului, pe care Bucureștiul nu îl are la dimensiunea pe care ar trebui să o aibă. Bineînțeles, avem Piața Universității, avem zona de la fântâni […], dar ele nu au valența de mare spațiu public, mare spațiu de întâlnire pentru bucureșteni și există foarte puține terenuri care să aibă vocația asta”, a explicat edilul.

Acesta a mai spus că amplasarea Cartierului Justiției în zona Pieței Unirii, așa cum se dorește acum, „ar însemna să stricăm un spațiu care are o valență unică, e foarte greu să găsim altul care să îndeplinească această funcție”.

Nicușor Dan a precizat că va rămâne independent politic, măcar pentru următorii trei ani de mandat, fiindcă are nevoie realizarea unei majorităţi în Consiliul General al Capitalei pentru proiectele sale.

La noapte se dă ora înapoi. Vezi cum trece România la ora de iarnă 2024!

Urmărește-ne pe Google News