„Acela a fost un proiect la care s-a renunțat încă de când a venit în analiză la Guvern și personal nu l-am acceptat, pentru că știam că în cadrul acestui pachet de legi pentru apărare există și un proiect de lege care vizează managementul situațiilor de criză”, a afirmat Nicolae Ciucă.
„Era vorba despre alte prevederi legale care interferau între legile care sunt deja în proiect, în momentul de față și cele care care erau prevăzute în Ordonanță”, a adăugat șeful Executivului.
Întrebat dacă posibilitatea ca trupele armatei române să treacă sub comanda NATO va fi o prevedere din viitorul pachet de măsuri de securitate, Nicolae Ciucă a răspuns: „Ele se găsesc oricum, în anumite situații, sub comandă operațională NATO, iar chestiunea aceasta nu era reflectată în pachetul de legi vechi, pentru că la vremea respectivă nu eram mebri NATO”.
Cu referire la situația legilor care țin de apărare și securitate națională, premierul Ciucă a precizat că „ele, în momentul de față, se găsesc în dezbatere la nivelul Guvernului. Ministerele de linie au elaborat proiectele de legi și sunt în analiză la fiecare minister avizator”.
Pe 7 martie, Libertatea a scris că Guvernul României pregăteşte un proiect de lege care va constitui baza legală pentru instaurarea așa numitei situații de criză în România, în contextul conflictului din Ucraina. Una dintre prevederile draftului consultat de Libertatea era aceea că rezerva generală militară, în caz de război, va fi formată din toți bărbații care au între 18 și 60 de ani.