PNL va fi reprezentat de ministrul liberal de Interne, Cătălin Predoiu.

„Nu avea de ce să ne invite, vicepremierul Cătălin Predoiu este parte din echipa de dialog, doar nu ne invită să ne întâlnim cu vicepremierul nostru”, au spus sursele citate pentru Libertatea.

Marcel Ciolacu anunțase că va invita „liderii tuturor partidelor politice”

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat vineri, 28 iunie, în ședința de Guvern, că săptămâna viitoare îi invită pe liderii tuturor partidelor pentru a decide datele alegerilor prezidențiale, după ce PSD și PNL nu au ajuns la un acord și a precizat că nu îl va remania pe ministrul PNL de Interne, Cătălin Predoiu, care nu a respectat ce i-a cerut, adică să pregătească o hotărâre de Guvern pentru organizarea alegerilor prezidențiale în septembrie.

Înaintea ședinței de Guvern, ministrul PNL de Interne, Cătălin Predoiu, s-a dus în biroul premierului Marcel Ciolacu, cei doi au avut o discuție separată de 5 minute, iar la ieșire au refuzat să facă declarații.

„Mă bucur că până acum actul guvernamental nu a fost afectat de tensiunile politice, nici măcar în campania electorală care tocmai s-a încheiat, pentru că am înţeles cu toţii că acest guvern nu este al coaliţiei sau al vreunui partid politic, este Guvernul României. Toţi cei de aici, indiferent de partidul din care facem parte, avem o responsabilitate uriaşă de a asigura stabilitatea acestei ţări, iar acest lucru înseamnă inclusiv să îţi respecţi angajamentul”, a spus Marcel Ciolacu la debutul ședinței de la Palatul Victoria.

El a susținut că nu este vorba despre un termen pentru desfăşurarea alegerilor, ci „de încredere”. „Ţopăiala pe calendar afectează această încredere între parteneri şi, din punctul meu de vedere, trebuie să înceteze”, a adăugat șeful Executivului.

Ciolacu a precizat că de luni, 1 iulie, urmează consultări cu partidele pentru că „aceasta este abordarea corectă” şi nu „schimbarea unui ministru”, cu referire la ministrul PNL de Interne, Cătălin Predoiu, căruia îi ceruse la precedenta ședință de guvern să pregătească HG pentru stabilirea alegerilor prezidențiale cu datele cerute de PSD, adică primul tur fie pe 15 septembrie, fie pe 29 septembrie.

„Ca premier al României am obligaţia de a nu favoriza un partid sau o coaliţie. Astăzi, practic, ieşim din calendarul electoral stabilit anterior, fiind ultima zi în care putem promova HG-ul de stabilire a datei alegerilor convenită pe 15 septembrie. De aceea, de luni, alături de cei doi vicepremieri, îi voi invita pe liderii tuturor partidelor politice, pentru a stabili împreună calendarul alegerilor. Aceasta este abordarea corectă şi nu schimbarea unui ministru căruia i s-a impus de către propriul partid să nu iniţieze un act normativ convenit anterior. Nu voi răspunde provocărilor de a declanşa o criză guvernamentală şi instabilitate în România”, a mai afirmat Ciolacu.

5 luni de negocieri pentru devansarea alegerilor prezidențiale

În ultimele luni, au fost mai multe discuții între președintele PSD, Marcel Ciolacu, și președintele PNL, Nicolae Ciucă, referitor la calendarul alegerilor prezidențiale.

În mod tradițional, alegerile erau programate pe finalul anului, dar în februarie cei doi lideri au bătut palma pentru datele de 8 septembrie și 22 septembrie, la fel și pentru comasarea alegerilor locale cu europarlamentare pe 9 iunie. După câteva zile, Ciolacu și Ciucă s-au răzgândit și au decis ca turul 1 și turul 2 să aibă loc pe 15 și 29 septembrie. În martie, Parlamentul a stabilit că prezidențialele pot fi organizate în septembrie.

Recent însă, după ce Klaus Iohannis a ieșit din cursa pentru șefia NATO, liberalii au transmis că vor ca alegerile prezidențiale să aibă loc la finalul anului, așa cum era tradițional, sau măcar să le împingă în octombrie/noiembrie, dar social-democrații s-au opus și au cerut ca primul tur să aibă loc în septembrie, fie pe 15, fie pe 29.

Atacuri în rafală la adresa lui Ciucă

Joi, 27 iunie, Marcel Ciolacu a declarat că „PNL doreşte să schimbe regulile jocului” și a lansat un atac dur la adresa lui Nicolae Ciucă. „Nu am stabilit încă să avem o şedinţă de coaliţie. Este evident că PNL doreşte să schimbe regulile jocului. Dacă decizia lor rămâne aceeaşi, nu are rost să facem o şedinţă a coaliţiei”, a spus premierul Ciolacu, aflat la Bruxelles.

Alți doi importanți lideri din PSD, Sorin Grindeanu și Mihai Tudose, au lansat atacuri la adresa președintelui Senatului, al doilea om în stat. „Un poznaș în slujba țării…”, a scris Grindeanu pe Facebook și a atașat postării un document intern din PNL, mai precis decizia Biroului Politic Naţional din 3 martie, potrivit căreia liberalii au fost de acord ca prezidenţialele să aibă loc pe 15 septembrie şi 29 septembrie.

Mihai Tudose a postat și el pe Facebook un extras dintr-o emisiune la Digi24, în care Nicolae Ciucă spunea că alegerile prezidențiale vor rămâne în septembrie, „așa cum au fost anunțate”. „Coerență! Stabilitate! Încredere! Vizionați și trageți dv concluziile….. Omu vrea să fie președinte!”, a scris Tudose, în descrierea care însoțea înregistrarea.

 
 

Urmărește-ne pe Google News