UPDATE ora 12.06: La finalul discuțiilor de la Palatul Cotroceni Florin Cîțu, președintele PNL a anunțat că liberalii l-au propus pe Nicolae Ciucă pentru funcția de premier.

„PNL a dat dovadă de maturitate și responsabilitate și s-a prezentat la consultările de la Cotroceni cu propunerea de premier pentru a debloca criza politică. PNL l-a propus pe ministrul Apărării Nicolae Ciucă pentru funcția de premier într-un guvern minoritar alături de partenerii cu care am gestionat și până acum această situație de la UDMR”, a declarat Florin Cîțu, președintele PNL, după consultările de la Cotroceni.

Consultările de la Palatul Cotroceni vor începe la ora 11, iar liberalii sunt primii care vor discuta cu președintele Klaus Iohannis.

Conducerea PNL s-a întâlnit miercuri seară la Vila Lac cu președintele Klaus Iohannis și au discutat mai multe variante pentru nominalizarea candidatului PNL. Nicolae Ciucă a fost preferat de șeful statului pentru funcția de prim-ministru.

Anterior, prim-vicepreședintele PNL Iulian Dumitrescu a declarat că propunerea de prim-ministru cu care liberalii vor merge joi la consultări, la Cotroceni, este Florin Cîțu.

Delegația PNL care merge la consultările de la Palatul Cotroceni este formată din președintele formațiunii, Florin Cîțu, și cei 4 prim-vicepreședinți: Gheorghe Flutur, Rareș Bogdan, Lucian Bode și Iulian Dumitrescu.

Cine este Nicolae Ciucă

Generalul Ciucă a condus, din ianuarie 2015 până în octombrie 2019, Statul Major General, iar anterior a fost locțiitorul șefului Statului Major, generalul de aviație Ștefan Dănilă.

Prelungirea mandatului în 2019 a generat un conflict între președintele Iohannis, premierul Viorică Dăncilă și fostul ministru al Apărării, Gabriel Leș, pentru că PSD s-a opus prelungirii mandatului și a cerut numirea generalului Dumitru Scarlat.

În aprilie 2019, instanța supremă a respins definitiv contestația Ministerului Apărării Naționale la decretul prin care președintele Klaus Iohannis îi prelungea mandatul generalului Nicolae Ciucă la șefia Statului Major al Armatei.

Înainte de perioada petrecută la conducerea Statului Major al Armatei, a fost șef al Statului Major al Forțelor Terestre, iar între anii 2001 și 2004 a fost comandantul Batalionului 26 Infanterie (Scorpionii Roșii), cu care a participat la Misiunea Enduring Freedom I, Afganistan (2002-2003) și Antica Babilonia, Irak (2004).

Acesta este un susținător convins al alianței NATO, el participând la conflictul din Irak alături de soldații americani.

Ciucă și-a câștigat gradele în teatrele de operațiuni, el fiind unul dintre puținii generali români care au condus personal o misiune de luptă (14-15 mai 2004, lupta pentru podul peste Eufrat în Irak).

Bătălia de la Nassiria (Irak, mai 2004), în care trupele românești au fost conduse de Nicolae Ciucă, este prima bătălie la care soldații români au fost combatanți activi după al Doilea Război Mondial.

Nicolae Ciucă a absolvit mai multe cursuri militare în SUA.

A primit numeroase distincții și decorații, printre care Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Cavaler, Ordinul național „Pentru Merit” în grad de Ofițer sau Medalia Națiunilor Unite.

Odată cu nominalizarea pentru portofoliul Apărării, în 2019, Nicolae Ciucă a anunțat că va trece în rezervă pentru a respecta standardele NATO care cer ca Ministerul Apărării să fie condus de un civil.

În octombrie 2020, Nicolae Ciucă s-a înscris în PNL pentru a candida la alegerile parlamentare pentru un loc în Senat în Dolj.

După demisia lui Ludovic Orban din decembrie 2020, a preluat interimar conducerea guvernului. Avea să continue ca ministru al apărării în guvernul Cîțu.

 
 

Urmărește-ne pe Google News