„Am convenit cu cancelarul austriac să urmeze în perioada următoare această analiză tehnică, să se stabilească în continuare care sunt măsurile ce vor fi implementate și urmărite în viitor. Acest lucru se va întâmpla pe data de 22 (n. red. noiembrie) la Budapesta, când va avea loc o întâlnire a miniștrilor de Interne din România, Austria, Bulgaria, Ungaria și comisarul pentru afaceri interne al Comisiei Europene. Este un pas important și lucrul acesta ne dă speranțe că vom avea o decizie finală”, a spus Nicolae Ciucă, aflat la Salonul Oficial de la Aeroportul Otopeni.

„Doresc să subliniez că a fost o activitate foarte susținută a Ministerului de Externe, a Ministerului de Interne, a ambasadei noastre de la Viena. Fiecare a avut un rol important în tot ceea ce înseamnă implementarea măsurilor tehnice”, a adăugat el.

Și ministrul PNL de Interne, Cătălin Predoiu, a fost la Viena, el discutând cu omologul său, Gerhard Karner.

Surse guvernamentale au declarat recent pentru Libertatea că Austria poate renunța la blocarea aderării complete a României la Schengen pe 22 noiembrie, la summitul informal din Ungaria, iar la Consiliul JAI din decembrie se va lua decizia oficială.

Intrarea efectivă în Schengen terestru a României urmează să aibă loc în primăvara anului viitor, au precizat sursele citate.

România a scăpat de granițele aeriene și maritime în martie

Austria a blocat aderarea României la Schengen încă din decembrie 2022, în Consiliul JAI de la Bruxelles, când a adus drept argument criza migranților.

Abia din 31 martie 2024, România a intrat în Schengen cu acceptul Vienei, dar numai aerian și maritim, adică au fost eliminate controalele la frontierele aeriene și maritime. În aprilie 2024, ministrul de interne austriac Gerhard Karner a declarat că nu poate preciza când va intra România în Schengen și terestru.

Ultimul Consiliu JAI din 2024, în decembrie

Ultimul Consiliu JAI din acest an va avea loc la Bruxelles, în luna decembrie, dar oficial nu s-a stabilit nimic în privința punerii pe ordinea de zi a aderării complete a României în Schengen.

Pentru ca un stat să fie acceptat în Schengen este necesar consensul tuturor membrilor. Fiecare țară are drept de veto, astfel că și o singură obiecție împiedică aderarea.

 
 

Urmărește-ne pe Google News