UPDATE ora 20.05: La ședința coaliției de guvernare, din această seară, de la Palatul Victoria, au participat doar liderii PSD și PNL.
UPDATE ora 19.30: Decretele prin care președintele Klaus Iohannis a luat act de demisia premierului Nicolae Ciucă și l-a desemnat în funcția de prim-ministru interimar pe Cătălin Predoiu au fost publicate în Monitorul Oficial al României.
UPDATE ora 18.08: Administrația Prezidențială a anunțat programul după care se vor desfășura consultările de marți de la Palatul Cotroceni cu partidele politice parlamentare în vederea desemnării candidatului pentru funcția de premier. UDMR a fost invitat separat de PSD și PNL, ceea ce arată că există șanse ca formațiunea condusă de Kelemen Hunor să nu se mai regăsească în noua coaliție de guvernare.
Ora 12:00:
- Partidul Social Democrat (PSD);
- Partidul Național Liberal (PNL);
- Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale.
Ora 12:30 – Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR);
Ora 13:00 – Uniunea Salvați România (USR);
Ora 13:30 – Alianța pentru Unirea Românilor (AUR).
UPDATE 18.05: Premierul demisionar Nicolae Ciucă a fost admonestat luni de către un cetățean, în timp ce se îndrepta pe jos alături de liderii PNL, de la sediul central al partidului spre Palatul Victoria, unde va avea loc ședința coaliției de guvernare.
„Trădătorule! Ne bagi în război!”, i-a strigat un bărbat premierului demisionar.
Nicolae Ciucă a fost însoțit, pe drumul spre sediul guvernului, de lideri precum Iulian Dumitrescu, Gheorghe Flutur, Rareș Bogan și Lucian Bode.
UPDATE ora 18.00: Nicolae Ciucă a afirmat luni, înaintea şedinţei coaliţiei, că este nevoie în continuare de „angajament politic pentru stabilitatea, echilibrul ţării şi îndeplinirea obiectivelor guvernamentale”.
„Am agreat să aibă loc această rocadă de premier și cred că putem spune că se intră o normalitate legată de asumarea politică. Acum mergem să discutăm în coaliţie pentru că avem nevoie în continuare de ceea ce înseamnă angajamentul politic pentru stabilitatea, echilibrul ţării şi îndeplinirea obiectivelor guvernamentale”, a declarat Nicolae Ciucă, în fața sediului central al PNL, la plecarea către ședința coaliției.
„Este clar că până la sfârşitul săptămânii trebuie să avem un guvern în deplinătatea responsabilităţilor”, a punctat Nicolae Ciucă.
„În acest moment au loc negocieri și evaluări. Eu cred că în continuare există toate opțiunile pe masă”, a precizat Ciucă, întrebat despre rămânerea UDMR la guvernare.
Premierul demisionar și liderii liberali – printre care Lucian Bode, Rareș Bogdan și Gheorghe Flutur – au plecat, pe jos, către sediul Guvernului, unde va avea loc şedinţa coaliţiei.
UPDATE ora 17.20: Președintele Klaus Iohannis a luat act de demisia lui Nicolae Ciucă de la șefia guvernului și l-a numit premier interimar pe actualul ministru al Justiției, Cătălin Predoiu, a anunțat luni Administrația Prezidențială. Consultările de la Palatul Cotroceni cu partidele politice parlamentare pentru desemnarea noului prim-ministru au fost programate marți, 13 iunie.
„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, l-a primit luni, 12 iunie 2023, pe domnul Nicolae-Ionel Ciucă, la Palatul Cotroceni, care și-a înaintat oficial demisia din funcția de Prim-ministru. În temeiul prevederilor constituționale, Președintele României a luat act de demisia domnului Nicolae-Ionel Ciucă și a semnat decretul prin care se constată vacantarea funcţiei de Prim-ministru al Guvernului României”, potrivit unui comunicat de presă.
„Totodată, Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru desemnarea domnului Marian-Cătălin Predoiu ca Prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile Prim-ministrului până la formarea noului Guvern”, precizează Administrația Prezidențială.
„Președintele României va invita marți, 13 iunie 2023, la Palatul Cotroceni, liderii partidelor și formațiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, pentru consultări în vederea desemnării candidatului pentru funcția de Prim-ministru”, adaugă sursa citată.
Marcel Ciolacu, liderul PSD, a declarat luni că își dorește ca UDMR să rămână la guvernare și a precizat că, dacă va fi desemnat premier, va avea noi discuții cu Kelemen Hunor.
***
Știrea inițială: Nicolae Ciucă a precizat că azi urmează să își depună mandatul la președintele Klaus Iohannis, după care va funcționa un guvern interimar până la învestirea noului Executiv condus de Marcel Ciolacu.
„Ne-am propus ca noul guvern să fie învestit până joi”, a declarat Nicolae Ciucă.
Anunțul a fost făcut după ce a fost publicată în Monitorul Oficial ordonanța de urgență privind creșterile salariale ale profesorilor, adoptată în prima parte a zilei. Demisia lui Ciucă echivalează cu demisia întregului Executiv.
Principalele declarații ale lui Nicolae Ciucă:
- În urmă cu 2 săptămâni, împreună cu ceilalți lideri ai coaliției, ne-am asumat că rotativa nu se produce pe 25 mai, așa cum ne-am asumat, ci să continuăm până se încheie conflictul din educație.
- Am reușit să convenim asupra unei forme de act normativ astfel încât doleanțele dascălilor să poată fi acoperite și să redăm încrederea și respectul față de profesorii din sistemul de învățământ.
- Considerat fiind că acest conflict a fost încheiat, așa cum ne-am asumat la nivelul coaliției, azi a venit momentul în care îmi închei activitatea de prim-ministru.
- În felul acesta, în cadrul discuțiilor pe care le-am avut la nivelul coaliției, odată ce am să merg să îmi depun mandatul la președintele României, la nivelul coaliției încep procedurile pentru efectuarea rocadei.
- Imediat după aceasta, vom avea un guvern interimar, care va funcționa până se va finaliza învestirea unui nou guvern.
- Ne-am propus ca noul guvern să fie învestit până joi.
- Doresc, la final de mandat, să mulțumesc tuturor celor cu care am lucrat, nu vreau să vorbesc de tot ce am realizat, pentru că avem lucruri pe care le-am înfăptuit și le-am înfăptuit așa cum trebuie.
- Sunt și lucruri pe care nu am reușit să le realizăm. Sunt lucruri pe care ni le asumăm, dar ce e important e că atunci când ne-am asumat să guvernăm, ne-am asumat să rezolvăm o criză politică la finele lui 2021, să avem instrumentele necesare prin care să gestionăm crizele care deja începuseră să apară.
- Iată-ne astăzi, după un an şi aproape şapte luni, având la dispoziţie o serie întreagă de măsuri şi decizii prin care putem să asumăm fără lipsă de modestie că am asigurat stabilitatea ţării.
Nicolae Ciucă a mai anunțat că va demisiona pe 26 mai, dar s-a răzgândit în contextul grevei profesorilor și a refuzului lui Marcel Ciolacu de a prelua funcția până la finalizarea negocierilor cu sindicatele.
Calendarul demisiei lui Ciucă și al preluării puterii de către Ciolacu
În urma anunţului, se declanşează procedura pentru rocada premierilor în cadrul coaliţiei de guvernare.
Într-un calendar discutat de liderii PSD, duminică, 11 iunie, la Vila Lac, Marcel Ciolacu ar urma să preia puterea între 13 și 15 iunie.
Marți, 13 iunie, s-ar putea organiza consultările cu partidele la Palatul Cotroceni, audierea miniștrilor s-ar realiza pe 14 iunie, iar joi, 15 iunie, Cabinetul Ciolacu ar putea primi votul de învestitură în Parlament. În aceeași zi ar urma să depună jurământul la Palatul Cotroceni în fața lui Klaus Iohannis.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Misu1950 • 12.06.2023, 16:49
Nu ca ar fi fost altfel, dar acum sunt convins ca PNNR-ul e mort!
Gandalf_the_Grey • 12.06.2023, 20:19
267890 • 12.06.2023, 16:24
Se termină oare acest coșmar pentru România? Nu cred.
TU ȘI COLEGII TĂI TROLI sunteți coșmarul pentru România NOASTRĂ. Angajatorul vostru, direct și/sau indirect este motivul pentru care noi am îndurat jumătate de secol de comunism, pentru care avem acum politicienii pe care-i avem, pentru care nu avem gaze din Marea Neagră, pentru care evoluția energiei produse în reactoare nucleare în Europa s-a blocat, pentru care mor oamenii în Ucraina, pentru care există votcă-n lume și prostie în Univers. Fascisto-bolșevicii pe rit nou.