Ciucă și Ciolacu au fost însoțiți în Ucraina de ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu.

Delegația României a fost primită de președintele Volodimir Zelenski, iar cei trei oficiali români au mai avut întrevederi cu prim-ministrul Ucrainei Denis Șmihal și președintele Radei Supreme, Ruslan Stefanchuk.

După întâlnirile oficiale, au vizitat localitățile Borodianka și Irpin de lângă capitala Kiev – sunt două dintre cele mai bombardate orașe, iar la Borodianka, după toate dovezile de până acum, a avut loc cel mai mare masacru al civililor după cel din Bucha -, iar premierul Ciucă a transmis un mesaj de condamnare a invaziei ruse. 

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 5

În discuțiile cu oficialii ucraineni, Ciucă a reiterat sprijinul pentru Ucraina și a prezentat măsurile de sprijin, inclusiv pentru gestionarea celor peste 820.000 de refugiați care au trecut granița în România.

„Am fost onorat să îl întâlnesc astăzi, la Kiev, pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. L-am asigurat de sprijinul deplin al Românei în eforturile de a opri agresiunea ilegală și imorală a Rusiei, atrocitățile umane și distrugerile materiale suferite de această țară. L-am asigurat pe președintele Zelenski că România sprijină, în aceste momente dificile, derularea unei investigații internaționale care să tragă la răspundere pe cei vinovați de comiterea de crime internaționale, inclusiv prin contribuția financiară voluntară recentă, decisă de Guvernul României, către Fondul fiduciar al Curții Penale Internaționale”, a scris Ciucă, marți seară, pe Facebook.

Marcel Ciolacu a pledat pentru drepturile românilor din Ucraina și a subliniat rolul regional pe care România este pregătită să îl joace în procesul de reconstrucție de după război, în timpul discuțiilor cu oficialii ucraineni.

„Președintele Ciolacu a susținut că România își dorește să fie principalul hub de stabilitate și securitate în regiune și, astfel, țară noastră să fie implicată activ în procesul de reconstrucție a Ucrainei, după război, atât la nivel guvernamental, cât și cu firme românești. Mai mult, Porturile Constanța și Galați trebuie să fie principalele puncte strategice de legătură între cele două țări, între Ucraina și Europa, dar și cu restul lumii”, arată comunicatul transmis de PSD.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a spus oficialilor români că le mulțumește pentru sprijinul acordat armatei, dar și pentru ajutorul umanitar.

„În primul rând, vreau să spun că suntem bucuroși de această întâlnire a noastră, suntem bucuroși că ați găsit timp să veniți într-o perioadă atât de grea pentru Ucraina. Este un semnal important, un semnal clar privind susținerea Ucrainei în războiul împotriva agresiunii ruse”, a spus Zelenski în timpul discuției cu autoritățile române.

„Vrem să mulțumim pentru sprijinul venit din partea României, pentru susținerea statului nostru, a armatei noastre și pentru acțiunile umanitare și sprijinirea ucrainenilor plecați temporar din țară din cauza războiului. De asemenea, mulțumim pentru poziția fermă privind politica sancțiunilor impuse Rusiei din cauza războiului pe care l-a declanșat împotriva noastră”.

Acesta a mai postat pe Facebook un mesaj în care mulțumește delegației din România.

„Astăzi, la Kiev, m-am întâlnit cu prim-ministrul României, Nicolae Ciucă. Fiecare astfel de vizită este un semnal important de solidaritate cu poporul ucrainean. Apreciem sprijinul României pentru apărare, ajutorul umanitar și o poziție clară în politica de sancțiuni. Așteptăm cu nerăbdare să sprijinim viitorul Ucrainei în Uniunea Europeană”.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

 
 

Urmărește-ne pe Google News