„Nu am niciun fel de problemă şi, aşa cum am spus de la început, îmi pun la dispoziţie tot ceea ce este necesar, astfel încât să se finalizeze şi să se elucideze odată acest subiect”, a continuat el.

Ciucă a adăugat că acum este o anchetă în desfăşurare care, în momentul în care se va finaliza, îşi va urma cursul.

Declarațiile premierului sunt în video, de la minutul 4:20

Precizările șefului Guvernului și al PNL au venit în contextul în care președintele Klaus Iohannis a spus luni, 3 octombrie, la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București, că noile legi ale educației „trebuie să includă prevederi explicite cu privire la prevenirea și sancționarea” plagiatului și le-a vorbit studenților despre nevoia de „toleranță zero în privința plagiatului”.

Declarația președintelui a venit după ce Sorin Cîmpeanu a demisionat din funcția de ministru al educației în urma acuzațiilor de plagiat.

În mai puțin de un an de la învestitură, doi miniștri PNL, Florin Roman și Sorin Cîmpeanu, plus premierul Nicolae Ciucă, au fost acuzați de plagiat după investigații jurnalistice. Primii doi au demisionat.

Nicolae Ciucă, acuzat de plagiat la începutul anului

Jurnalista de investigație Emilia Șercan a scris pe 18 ianuarie, în PressOne, că premierul Nicolae Ciucă a plagiat în cel puțin 42 de pagini din totalul de 138 în lucrarea de doctorat pe care a susținut-o în 2003 la Universitatea Națională de Apărare Carol I (UNAP). Potrivit investigației, cel puțin 19 pagini erau copiate din alte două teze de doctorat. În afara celor două teze, Ciucă a preluat conținut și din două cărți.

În aceeași zi, premierul s-a apărat și a transmis că el consideră că a „realizat lucrarea conform cerințelor legale existente la acea vreme” și a precizat că a cerut verificarea propriei teze.

În martie, PressOne a scris că premierul liberal a blocat în justiţie analiza de plagiat a tezei sale de doctorat. O lună mai târziu, după ce a fost votat președinte al PNL, Ciucă a spus că nu a plagiat și să „lăsăm instituţiile să îşi prezinte concluziile, apoi voi lua o decizie” în privința eventualei demisii.

În iunie, g4media.ro a relatat că dosarul în care premierul a solicitat anularea sesizărilor de plagiat a fost direcționat prin metoda „coperta” spre un anumit complet de la Curtea de Apel București, condus de judecătorul Marius Iosif.

Plângerile depuse la CNATDCU pentru verificarea tezei lui Ciucă au fost respinse ulterior de Marius Iosif, care la scurt timp a depus cerere de pensionare. Ministerul Educației a atacat cu recurs decizia Curții de Apel.

La finalul lunii august, Comunitatea Declic a cerut procurorilor DIICOT să investigheze modul în care Curtea de Apel București a distribuit dosarul cu sesizările de plagiat judecătorului Marius Iosif.

Urmărește-ne pe Google News