Ciucă a precizat într-o postare pe Facebook că deocamdată PNL se confruntă cu trei provocări.
„Prima provocare ține de gestionarea crizei și schimbările unui mediu internațional marcat de incertitudine. PNL a înțeles să-și asume în acest context internațional complicat un comportament care să fie responsabil, în interesul românilor și al României”, a transmis premierul.
Liderul liberalilor a adăugat că a doua provocare se referă la concepția și la modalitatea în care PNL vede soluțiile pentru viitor. „PNL are datoria să definească pe termen mediu și lung modul în care trebuie să arate România, să identifice restanțele economice, politice și instituționale la peste 30 de ani de la Revoluție, respectiv ce obiective ne propunem pentru a le depăși”, a scris Ciucă.
„A treia provocare ne privește pe noi înșine. Ca să schimbăm societatea trebuie să ne schimbăm pe noi, ca partid și ca mod de funcționare. Avem nevoie de acest proces de reflecție și introspecție pentru a vedea dacă putem oferi un model de practici politice sau, dimpotrivă, oferim contra-modele de conduită”, a adăugat liderul PNL.
El a subliniat că, în 2024, PNL nu trebuie să depindă de nimeni la cele trei alegeri, locale, parlamentare și prezidențiale, făcând trimitere la partenerii de coaliție de la PSD și UDMR. Totodată, Ciucă a spus că Partidul Național Liberal trebuie să se adapteze la schimbări.
La viitoarele alegeri vom sta pe picioarele noastre! Nu ne vom baza pe alții, nici pe partenerii de guvernare. Succesul depinde numai de noi, în sensul că trebuie să înțelegem ce avem de făcut, să ne adaptăm la schimbare din mers, să venim cu idei noi, inclusiv să schimbăm partidul din interior.
Președintele PNL, Nicolae Ciucă:
Ciolacu atacase dur PNL
Afirmațiile premierului vin la o zi după ce președintele PSD, Marcel Ciolacu, a lansat critici la adresa PNL pe tema procentului majorării pensiilor.
Ciolacu a spus că pensiile mici trebuie să se majoreze cu peste 15%, iar liberalii trebuie „să fie decenţi” și să nu dea PSD „indicaţii în ceea ce priveşte pensiile sau veniturile românilor”.
„Îi rog frumos, pentru ultima oară, să aibă decenţa şi să se oprească din această mascaradă pe care o fac în acest moment, pentru că eu şi colegii mei nu vom accepta acest lucru. Moral, nu au niciun drept să ne dea nouă, PSD, vreo indicaţie sau să vină cu vreo sugestie. Întâi să facă măcar 10% în acest domeniu faţă de cât a făcut PSD şi pe urmă vom sta de vorbă”, a spus Marcel Ciolacu, într-un discurs ținut la Reșița, pe 18 noiembrie.
De unde a pornit conflictul
Nicolae Ciucă le-a spus liberalilor într-o ședință internă ținută pe 16 noiembrie, potrivit unor surse Antena 3, că „am discutat cu Marcel și consider că pensiile ar trebui să crească cu 6,2% pentru toți și apoi, progresiv, în funcție de venit, să dăm ajutoare astfel încât anvelopa totală să fie de 15%”. Aceasta este o variantă total diferită față de ceea ce se știa, variantă care nu a mai fost discutată în PNL.
În acest context, conform sursei citate, afirmațiile lui Ciucă au generat reproșuri în partid din partea liderilor Rareș Bogdan, Dan Motreanu și Raluca Turcan. Concret, liberalii au fost nemulțumiți că vor fi puși în situația de a explica românilor de ce se face o majorare cu doar 6%, după ce au susținut public varianta de 15%.