Şeful interimar al Știrilor TVR, Oana Popescu, a fost înlocuit cu un alt interimar, Mădălina Rădulescu Vochin. Ea a mai condus Știrile TVR, tot ca interimar, în 2007, în timpul mandatului de preşedinte-director general al lui Alexandru Sassu.
Joi, în instituţie a apărut informaţia că ea va fi consiliată de Nicolae Melinescu, fost jurnalist al postului până în 2012, când s-a pensionat. Noul şef al Știrilor TVR neagă însă informaţia şi spune că acesta nu-i va fi consilier. Nu are un contract cu TVR şi nici nu este în plan să fie încheiat vreunul în perioada următoare.
Cu toate acestea, în cursul zilei de joi, Nicolae Melinescu a fost văzut de angajaţi ai TVR în sediul instituţiei.
Angajaţii se revoltă: Melinescu va primi putere de decizie
Mai mulţi angajaţi ai televiziunii publice acuză că Nicolae Melinescu (70 de ani) va fi readus şi va primi chiar putere de decizie cu privire la angajaţii postului. Una dintre informaţiile vehiculate în televiziune este că fostul prezentator ar urma să o consilieze pe Mădălina Rădulescu Vochin.
Libertatea a contactat-o pe noua şefă a Știrilor TVR, care a negat informaţia. „Nu este consilierul meu şi nici nu va fi. Mă aştept la un articol în care să spuneţi că domnul Melinescu va tăia şi spânzura în TVR şi revine în TVR. În acest moment, nu este nici un rol, el nu se întoarce”, a spus ea.
Mădălina Rădulescu Vochin a confirmat însă că există un plan de a-l coopta într-o anumită formulă, având în vedere experienţa lui de jurnalist şi de cadru universitar. „Există un plan în care expertiza dumnealui să fie benefică într-un curs de pregătire, într-un curs de perfecţionare. Dar nu astăzi”, a spus şefa Știrilor TVR.
Deşi, „nu astăzi”, Nicolae Melinescu s-a aflat într-o vizită în sediul TVR în cursul zilei de ieri.
Controversa legată de numele lui Nicolae Melinescu
Nicolae Melinescu a lucrat în TVR timp de 40 de ani, începând cu 1972. Era „specialistul” Telejurnalului pe probleme de politică externă. Din această postură, a realizat emisiuni şi a fost chiar şeful redacţiei de ştiri externe.
Imediat după Revoluţie, a devenit primul corespondent român al CNN, poziţie pe care a ocupat-o până în 2001. Timp de 3 ani, între 2002 şi 2005, a fost corespondent permanent al TVR în Statele Unite, la Washington. De numele său au fost legate însă şi controverse.
Presa naţională susţinea, în 2011, că numele lui Nicolae Melinescu apare într-un dosar cercetat de CNSAS, pe motiv că ar fi fost informator al fostei Securităţi. El nu ar fi semnat angajamente, dar avea numele conspirativ „Melinte”.
Potrivit notelor consultate atunci, Melinescu ar fi oferit informaţii şi păreri despre colegii săi care urmau să efectueze deplasări în străinătate. Practic, de avizul lui depindea deplasarea externă a unui coleg.
CNSAS a decis însă, în 2011, că aceste note nu sunt suficiente pentru a fi numit colaborator sau lucrător al fostei Securităţi.
Citeşte şi:
Elena Udrea, ținută de 1.500 de euro în momentul arestării. Cureaua – cel mai scump accesoriu