DNA a dispus încă din decembrie 2019 trimiterea în judecată a nouă inculpați, în stare de libertate, după ce a anchetat “vânzarea frauduloasă și la prețuri modice a 207 imobile, majoritatea în centrul vechi al Timișoarei”. Camera de consiliu a decis acum că dosarul merge în instanță.
Dosarul DNA se afla încă din luna decembrie a anului trecut la camera preliminară, urmând ca toți cei nouă inculpați să afle dacă ajung în instanță. După mai multe amânări, marți, 4 august, Camera de consiliu a dispus “începerea judecății cauzei” privind cei nouă inculpați aflați în stare de libertate. Ei au trei zile la dispoziție să conteste decizia Camerei de consiliu.
Prejudiciu de aproape 10 milioane de euro
“În perioada septembrie 1996 – ianuarie 2014, cei nouă funcționari publici din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara și-ar fi încălcat atribuțiile legate de aplicarea Legii 112/1995 pentru a vinde, în mod nelegal, 207 imobile ce aparțin fondului locativ de stat unor persoane care nu ar fi avut nici un drept să le cumpere, cauzând un prejudiciu de 42.756.719 lei (9.514.392 de euro) în dauna statului”, arătau procurorii DNA.
Cei nouă sunt acuzați de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.
Ajung în fața judecătorilor:
- Gheorghe Ciuhandu, la data faptelor primar al municipiului Timișoara (61 de contracte)
- Nicușor Miuț, la data faptelor director al Regiei Autonome Urbis, Administrarea Domeniului Public S.A. Timișoara și Direcției Patrimoniu din cadrul PMT
- Ioan Cojocari, secretar al PMT, coordonatorul Serviciului Juridic Contencios în PMT (61 de contracte)
- Nicolae Robu, la data faptelor și în prezent, primar al municipiului Timișoara (două contracte)
- Dan Diaconu, la data faptei viceprimar al municipiului Timișoara (un contract)
- Traian Stoia, la data faptei viceprimar al municipiului Timișoara (un contract)
- Martin Staia, la data faptelor director al Direcției Patrimoniu, respectiv al Direcției Clădiri, Terenuri și Dotări Diverse din PMT (două contracte)
- Simona Vîrlea, la data faptei jurist în PMT (un contract)
- Gabriela Iova, la data faptei jurist în PMT (un contract).
Direcția Națională Anticorupție a ajuns în anul 2015 în Primăria Timișoara, de unde a ridicat mai mulți saci cu documente.
Legea 112/1995 spunea că foști proprietari și moștenitorii lor pot să-și redobândească imobilele confiscate în mod abuziv de regimul comunist sau să fie despăgubiți de autorități. Legea spunea că inclusiv chiriașii aveau dreptul să cumpere imobilele, dar numai dacă dovedeau că aveau contracte de închiriere și mai și locuiau acolo atunci când a intrat legea în vigoare.
Foto: debanat.ro
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro