„Septembrie miroase a Crăciun!”, a spus Maduro în emisiunea sa săptămânală de televiziune de luni, spre bucuria aparentă a publicului său.
„În acest an și pentru a vă onora pe toți, pentru a vă mulțumi tuturor, voi decreta începutul Crăciunului la 1 octombrie. Crăciunul a sosit pentru toată lumea, în pace, bucurie și securitate!”, a spus el.
Decretul lui Maduro, nu primul de acest fel, dar cel mai timpuriu, vine în contextul în care Venezuela se confruntă cu consecințele alegerilor prezidențiale din iulie, în urma cărora Maduro a obținut un al treilea mandat în ciuda scepticismului global și a protestelor mișcării de opoziție din țară.
Nu este prima dată când Maduro prelungește perioada națională oficială de sărbătorire a Crăciunului, care în Venezuela vine adesea cu bonusuri suplimentare pentru angajații publici și cadouri mai fastuoase în cadrul ajutoarelor guvernamentale.
Anul trecut, Maduro a ordonat ca Crăciunul să înceapă la 1 noiembrie, exprimându-și ulterior regretul că nu l-a început mai devreme. În 2021, când țara se confrunta cu pandemia Covid-19 și cu blocajele ulterioare, Maduro a decretat că Crăciunul va începe pe 4 octombrie, ca tactică de stimulare a economiei.
Conferința episcopală venezueleană a protestat marți față de accelerarea unilaterală a Crăciunului, avertizând că sărbătoarea „nu trebuie să fie folosită în scopuri politice sau propagandistice”.
„Crăciunul începe pe 25 decembrie”, a afirmat aceasta într-o declarație.
Mandat de arestare pentru principalul său rival
Cu doar câteva ore înainte de anunțul lui Maduro, autoritățile venezuelene au publicat un mandat de arestare pentru principalul său rival, liderul opoziției Edmundo Gonzalez, acuzându-l de „infracțiuni asociate terorismului”. Gonzalez nu a răspuns la trei citații referitoare la o anchetă privind un site web al opoziției care a postat rezultatele votului contestat, a declarat Parchetul din Venezuela.
Maduro se află sub presiune în țară și în străinătate de când și-a revendicat victoria. Coaliția de opoziție care îl susține pe Gonzalez insistă că votul prezidențial a fost furat, publicând online fișele de numărare a voturilor, care, potrivit experților, indică faptul că Maduro a pierdut de fapt președinția cu o marjă semnificativă.
SUA și alte guverne vecine au cerut autorităților venezuelene să dezvăluie date privind votul pentru a verifica rezultatul. Autoritățile americane au anunțat săptămâna aceasta că un avion venezuelean folosit de Maduro pentru călătorii internaționale a fost confiscat în Republica Dominicană.
Un al doilea avion care are legătură cu Maduro este supravegheat 24 de ore din 24 de către autoritățile din Republica Dominicană, a declarat pentru CNN o sursă care are cunoștință de acest subiect.
Protestele privind votul de pe străzile din Venezuela au fost reprimate cu înverșunare. Aproximativ 2.400 de persoane au fost arestate, iar multe altele fug acum din țară. Unii se ascund în casele lor, spunând pentru CNN că le este frică să pună piciorul afară din cauza intimidării de către susținătorii guvernului.
Represiunea este cea mai mortală din ultimii ani, potrivit unei noi analize a Human Rights Watch, care spune că a documentat 11 asasinate despre care afirmă că au avut loc în contextul protestelor politice în masă cu privire la votul din 28 iulie.
Maduro, în ciuda veseliei sale de luni, a fost în fruntea represiunii, ordonând deschiderea a două noi închisori pentru a găzdui protestatarii reținuți și cerând în mod deschis ca toți cei aflați în stradă să fie închiși.
El a aprobat, de asemenea, ceea ce se numește în mod neoficial „Operațiunea Knock-Knock”, un joc de cuvinte după numele unui cântec popular venezuelean de Crăciun, pentru a evoca sunetul serviciilor de securitate guvernamentale care bat la ușile criticilor. „Knock Knock! Nu fi un plângăcios… Vei merge la Tocorón (o închisoare)” a strigat Maduro la un miting luna trecută.