„Sistemul Covax a eşuat. Noi ne-am făcut treaba. A trebuit să ne dăm peste cap, să facem magie pentru a debloca fondurile îngheţate”, a declarat Maduro la televiziunea naţională.
Acesta a precizat că Venezuela a plătit 120 milioane de dolari sistemului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) și nu a primit nimic.
Am dat instrucţiuni precise, astfel încât să acţionăm săptămâna aceasta şi lansăm un ultimatum sistemului Covax: fie ne trimiteţi vaccinurile, fie ne daţi banii înapoi. Dacă ni se vor înapoia banii, ştim de unde să cumpărăm vaccinuri. Am discutat deja cu instituţii internaţionale. Destul cu înşelătoria!
Nicolas Maduro
Controverse în jurul vaccinurilor
De mai multe luni, o controversă durează în jurul vaccinurilor pe care Venezuela susţine că le-a cumpărat prin programul Covax.
Potrivit unor declaraţii ale lui Nicolas Maduro, SUA au blocat 10 milioane de dolari, ultima plată făcută de ţara sa pentru a putea beneficia de vaccinurile Covax, din cauza sancţiunilor americane luate împotriva Venezuelei cu scopul de a-l îndepărta de la putere.
SUA îl consideră pe opozantul Juan Guaido drept preşedinte interimar al Venezuelei şi nu-i recunoaşte legitimitatea lui Nicolas Maduro în funcţia de preşedinte.
În lipsă de vaccinuri, Venezuela, care voia să vaccineze 70% din cele 30 milioane de locuitori înainte de încheierea anului 2021, a administrat din februarie vaccinul rusesc Sputnik V şi serul chinez Sinopharm.
Covax este desfășurat în parteneriat de OMS, Alianța Globală a Vaccinului (Gavi) și Coaliția pentru Inovații în Pregătirea Epidemică (Cepi), cu fondul ONU pentru copii, UNICEF, ca partener-cheie de implementare.
Programul a fost creat pentru a pune în comun efortul global de vaccinare și pentru a asigura o distribuție mai echitabilă într-un mecanism prin care țările mai bogate compensează costurile de administrare a vaccinurilor pentru cele mai sărace.