Maduro spune că peste 2.000 de persoane au fost arestate în zilele care au urmat votului din 28 iulie, în timp ce grupurile pentru drepturile omului spun că cel puțin 22 de persoane au fost ucise.

Duminică, UE a declarat că este „serios îngrijorată” de numărul tot mai mare de detenții arbitrare din statul sud-american și de hărțuirea opoziției, care a produs dovezi care sugerează că candidatul său, Edmundo González, a câștigat alegerile.

Uniunea Europeană solicită autorităților venezuelene să pună capăt detențiilor arbitrare, represiunii și retoricii violente împotriva membrilor opoziției și a societății civile și să elibereze toți prizonierii politici.

Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell:

Ministrul canadian de externe, Mélanie Joly, a condamnat, de asemenea, violențele și a declarat că martorii și observatorii internaționali au furnizat „dovezi credibile” că rezultatele furnizate de autoritățile Maduro „nu reflectă voința poporului venezuelean”.

„UE este o rușine”

Maduro, care susține că a câștigat alegerile, dar nu a furnizat încă dovezi, a respins astfel de critici, duminică, în timpul unei ceremonii militare în capitala Caracas.

„UE este o rușine”, le-a spus Maduro membrilor Gărzii Naționale Bolivariene, o ramură a armatei care a fost implicată în represiune.

Decorând trupele despre care Maduro a spus că au fost rănite în timp ce răspundeau „tulburărilor postelectorale” de săptămâna trecută, președintele autoritar al Venezuelei a declarat: „Ne confruntăm, învingem, limităm și pulverizăm o tentativă de lovitură de stat în Venezuela”.

A ordonat șefilor militari o „desfășurare totală”

Maduro, care a fost ales după moartea în 2013 a mentorului său Hugo Chávez, a cerut șefilor militari să ordone o „desfășurare totală” a trupelor lor, ca răspuns la provocarea opoziției.

Puteți fi siguri că vom merge după toți criminalii și toți fasciștii, deoarece fascismul nu va prelua puterea în Venezuela. Sunt dispus să fac orice și contez pe dumneavoastră pentru a vă asigura că ordinea, legea și constituția prevalează.

Nicolás Maduro:

Evenimentul de duminică a părut conceput pentru a trimite un mesaj de unitate militară într-un moment în care oponenții politici ai lui Maduro au cerut forțelor armate să-l abandoneze pe nepopularul urmaș al lui Chávez.

Cu 24 de ore mai devreme, zeci de mii de oameni au participat la un miting proguvernamental și au mărșăluit spre palatul prezidențial în ceea ce a fost conceput pentru a fi un spectacol de sprijin public, a insistat The Guardian.

Fiți conștienți că aveți o Gardă Națională Bolivariană care este angajată, devotată și absolut loială din adâncul inimii voastre și revoluției bolivariene.

Un tânăr soldat, la microfon, în timpul mitingului:

„Suntem conștienți că numai dacă ne conduceți patria nu se va pierde, că doar dacă ne conduceți flacăra revoluției nu se va stinge”, i-a spus soldatul lui Maduro.

Retorica din ce în ce mai dură a guvernului și valul de arestări i-au speriat pe oponenții guvernului, deși aceștia au revenit în stradă sâmbătă, după ce au fost convocați de María Corina Machado, liderul carismatic al opoziției care a alimentat campania lui González.

SUA și alte țări au recunoscut victoria lui González, în timp ce guvernele de stânga ale vecinilor Venezuelei, Brazilia și Columbia, i-au cerut lui Maduro să publice date electorale detaliate în încercarea de a dezamorsa criza în creștere.

„Nu mă voi preda niciodată”

Dar Maduro, care este acuzat pentru o criză economică paralizantă care a forțat aproximativ opt milioane de cetățeni să fugă în străinătate, nu a dat niciun indiciu că ar fi pregătit să facă publice astfel de date, cu atât mai puțin să renunțe la putere.

Duminică, el l-a numit pe un oponent politic „un șobolan murdar”, iar pe alții – „forțe demonice”, comparându-și dușmanii cu Adolf Hitler, Benito Mussolini și Francisco Franco.

„Nu mă voi preda niciodată”, a spus, răspicat, Maduro. Maduro susține că este ținta unei „lovituri de stat” și a rechemat personalul diplomatic din șapte țări.

Urmărește-ne pe Google News