Înaintea învestirii, regimul Maduro a reprimat dizidenții, inclusiv prin reținerea temporară a liderului opoziției María Corina Machado.

Lideri din întregul spectru politic latino-american resping preluarea puterii de către Maduro. Președintele chilian Gabriel Boric a numit guvernul lui Maduro o „dictatură”.

Există un consens între lideri de stânga ca Boric și cei de dreapta precum președintele argentinian Javier Milei și președintele panamez José Raúl Mulino în respingerea pretențiilor lui Maduro de a fi câștigat alegerile din iulie.

Jason Marczak, vicepreședinte la Atlantic Council, afirmă: „În regiunea istoricește divizată, respingerea regională continuă și pe scară largă a lui Maduro nu este un lucru minor. Dar întrebarea critică este cum să se evite complezența și să se valorifice această unitate pentru a sprijini în continuare opoziția democratică.”

Geoff Ramsey, cercetător senior la Atlantic Council, subliniază că în ciuda aparenței de forță, Maduro se confruntă cu tensiuni interne: „În urma alegerilor furate din iulie, Maduro a trebuit să-și reconfigureze complet cabinetul, plasând tot mai multă putere în mâinile extremiștilor din coaliția chavistă.”

Noile sancțiuni impuse de administrația Biden sunt considerate insuficiente pentru înlăturarea lui Maduro de la putere.

„Coaliția de guvernare, pe care reprezentanții Casei Albe o etichetează acum drept ”narco-teroriști, poate continua să colaboreze cu rețele criminale transnaționale care includ aliați din Iran și Rusia, crescând în același timp represiunea împotriva liderilor politici democratici și a apărătorilor drepturilor omului din Venezuela.”, a declarat Iria Puyosa, cercetător senior la Atlantic Council.

Opoziția venezueleană va trebui să se unească în jurul unei strategii comune. Lucie Kneip, asistent de program la Atlantic Council, notează: „Mergând spre alegerile subnaționale din 2025, candidații coaliției de opoziție vor trebui să determine dacă merită să-și asume riscul, având în vedere condițiile electorale.”

În sectorul petrolier, Venezuela a depășit recent pragul de un milion de barili pe zi pentru prima dată din 2019. „Este obligatoriu ca Departamentul Trezoreriei să se asigure că Maduro nu poate folosi sectorul petrolier ca o vacă de muls și să continue să-și strângă strânsoarea în jurul rețelei de susținători ai lui Maduro prin sancțiuni individuale.”, spune și William Tobin, director asistent la Atlantic Council.

În concluzie, viitorul Venezuelei rămâne incert, cu o opoziție care încearcă să se unească și să găsească strategii eficiente, în timp ce comunitatea internațională caută modalități de a exercita presiune asupra regimului Maduro fără a afecta populația.

 
 

Urmărește-ne pe Google News