Consiliul electoral național a anunțat că Maduro a câștigat cu 51,21% din voturi, față de 44,2% pentru rivalul său, fostul diplomat Edmundo González Urrutia.

„Sunt Nicolás Maduro Moros – președintele reales al Republicii Bolivariene a Venezuelei (…) și voi apăra democrația noastră, legea noastră și poporul nostru”, a declarat Maduro, în vârstă de 61 de ani, în fața susținătorilor în capitala Caracas.

El a vorbit despre un triumf al păcii şi stabilităţii și a subliniat că sistemul electoral din Venezuela este unul transparent.

Anterior, opoziția credea că are „motive să sărbătorească” și a cerut susținătorilor săi să monitorizeze atent numărarea voturilor.

Totul, în contextul în care un sondaj al Edison Research de la ieșirea de la urne arăta că Gonzalez va obţine 65% din voturi, iar Maduro – 31%. Și firma locală Meganalisis prognoza o victorie a lui Gonzalez cu 65% şi puţin sub 14% pentru Maduro.

Anunțul rezultatelor de către Consiliul Naţional Electoral (CNE) a fost întârziat din cauza unei „agresiuni” împotriva sistemului de transmitere a datelor electorale, a precizat președintele acestuia, Elvis Amoroso, care a cerut procurorului general să investigheze ceea ce a numit „acţiuni teroriste”.

Liderul opoziției venezuelene, María Corina Machado, care a sprijinit campania lui González după ce i s-a interzis să candideze, a respins rezultatul, susținând că opoziția a câștigat în fiecare stat.

„Nu i-am învins doar politic și moral. Astăzi i-am învins cu voturi”, a declarat Machado, afirmând că González a câștigat alegerile și ar trebui să fie considerat președintele ales al țării.

Pentru acest scrutin, opoziția venezueleană s-a unit în jurul candidaturii lui González, în speranța că ar putea ajuta țara să iasă din unul dintre cele mai grave colapsuri economice pe timp de pace din istoria modernă, notează The Guardian.

Foto: Hepta

Urmărește-ne pe Google News