„Ei elaborează un context artificial, un scenariu, pentru a justifica intervenţia în Venezuela şi acest scenariu se numeşte criză umanitară”, a declarat în faţa presei, vicepreşedinta Delcy Rodriguez.
Ea a lansat această acuzaţie după o întâlnire cu Matthew Crentsil, delegatul în Venezuela al Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR), şi Peter Grohmann, reprezentantul ONU în Venezuela.
Pentru Rodriguez, în spatele acestei situaţii se află Pentagonul, precum şi membri ai Uniunii Europene (UE) şi ţări ale „Grupului de la Lima”, în special Brazilia, Argentina, Columbia şi Mexic, foarte critice faţă de preşedintele venezuelean.
„Sunt imorali în încercarea de a acuza Venezuela de ceva ce nu există”, a mai declarat ea, citată de Agerpres.
Cu toate acestea, UE a confirmat, tot vineri, acordarea unui ajutor de 35 de milioane de euro destinat venezuelenilor, dintre care o mare parte fug din ţara lor aflată în criză, precum şi ţărilor din America Latină care îi primesc pe aceşti exilaţi.
Ea a atacat, de asemenea, guvernul columbian, declarând că „criza umanitară” are loc, în realitate, în această ţară vecină.
Guvernul columbian, care îl descrie pe Maduro drept „dictator”, afirmă că aproape un milion de venezueleni au intrat în această ţară, ca urmare a crizei.
Caracas susţine, la rândul său, că primește în continuare persoane care fug de conflictul armat din această ţară vecină. Potrivit guvernului lui Maduro, aproape 6 milioane de columbieni trăiesc în Venezuela.
Potrivit Organizației Națiunilor Unite (ONU), peste 1,6 milioane de venezueleni – dintr-o populaţie de 30,6 milioane – au emigrat din 2015, fugind de sărăcie şi lipsuri în ţara lor, precum şi de o hiperinflaţie ce ar putea depăşi 1.000.000% în acest an, potrivit Fondului Monetar Internaţional (FMI).
În această săptămână, Maduro a deplâns faptul că „venezuelenii pleacă pentru a deveni sclavi economici” şi a considerat că acest exod masiv se datorează unei campanii a dreptei.
Rodriguez a indicat că după întâlnirea avută vineri, s-a convenit cu UNHCR şi cu Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM) să se afle cât de mult Grupul de la Lima, „într-un mod pervers de a ataca patria noastră”, „umflă” numărul de migranţi.
În tot acest timp, Venezuela este în pragul foametei, chiar dacă președintele Nicolas Maduro a anunțat că salariul minim va crește de 34 de ori în Venezuela. „Pentru o cutie de smântână, ar trebui să lucrezi cel puțin trei săptămâni”.
Totuși, recent, s-a anunțat un ajutor nesperat pentru Venezuela. Chile și Spania vor să pună capăt „durerii poporului venezuelean”.
Vă reamintim că, la începutul lunii august, a avut loc o tentativă de asasinat asupra preşedintelui Venezuelei (VIDEO). Nicolas Maduro a fost vizat de un atac cu drone cu explozibili, în timpul unui discurs.