În urmă cu doi ani, Sarkozy a fost condamnat la trei ani de închisoare, dintre care doi cu suspendare și unul după gratii, pentru că a încercat în 2014 să influențeze decizia unui judecător. Acum, instanța de apel a menținut pedeapsa de trei ani de închisoare, însă a decis că toată poate fi executată la domiciliu, cu o brățară de monitorizare.
În vârstă de 67 de ani, Sarkozy este primul fost președinte francez care a primit o pedeapsă privativă de libertate.
El a fost condamnat pentru că a încercat să obțină informații despre un caz, în 2014, după ce și-a încheiat mandatul de președinte.
Fostul președinte și avocatul său, Thierry Herzog, au fost găsiți vinovați că au încercat să îl mituiască pe judecătorul Gilbert Azibert, pentru a obține informații într-un dosar separat, în care Sarkozy era acuzat că a primit finanțări ilegale de la moștenitoarea imperiului cosmetic LOréal, Liliane Bettencourt, pentru campania sa prezidențială din 2007.
În acest scop, Sarkozy i-a oferit judecătorului Gilbert Azibert un post bine plătit de consilier juridic în Principatul Monaco.
Nu este singura condamnare cu care se confuntă Sarkozy. Nicolas Sarkozy a mai fost găsit vinovat de un tribunal francez, pentru finanțarea ilegală a campaniei electorale nereușite pentru alegerile prezidențiale din 2012. El a primit în acest dosar un an de închisoare la domiciliu. Decizia nu este definitivă.
Nicolas Sarkozy a îndeplinit un mandat de cinci ani ca președinte din 2007 până în 2012, când a fost învins de Francois Hollande.
El a adoptat politici dure antiimigrație și a încercat să reformeze economia Franței în timpul unei președinții umbrite de criza financiară globală. Criticii l-au poreclit „bling-bling” pentru stilul său neobișnuit de a conduce țara, cu o puternică influență mondenă și o apropiere de celebrități.
parpalache • 17.05.2023, 12:33
Dar pentru bombardarea Libiei și distrugerea acelei țari-independente-și organizarea „revoluției”-lovitura de stat-cu scopul instaurarii unor regimuri subordonate și acapararii petrolului?!(loviturile de stat organizate in fostele colonii africane,nu se mai pun)!Care sa fie-pe fond-nu propagandistic-diferența fața de„operațiunea speciala”a lui Putin?!Cum?!Nu e vinovat Sarkozi ca persoana,e vinovata politica de stat?!Aia e!