Un tribunal din Paris l-a condamnat luni pe Nicolas Sarkozy la un an de închisoare cu executare și alți doi ani cu suspendare, într-un dosar de corupție și trafic de influență care vizează fapte comise în 2014, la doi ani după sfârșitul singurului său mandat prezidențial.
Fostul președinte și avocatul său, Thierry Herzog, au fost găsiți vinovați că au încercat să îl mituiască pe judecătorul Gilbert Azibert, pentru a obține informații într-un dosar separat, în care Sarkozy era acuzat că a primit finanțări ilegale de la moștenitoarea imperiului cosmetic L’Oréal, Liliane Bettencourt, pentru campania sa prezidențială din 2007.
În acest scop, Sarkozy i-a oferit judecătorului Gilbert Azibert un post bine plătit de consilier juridic în principatul Monaco.
Sarkozy „știa că ceea ce face este ilegal”, a afirmat judecătorul, care a adăugat că acțiunile fostului președinte și ale avocatului său au oferit publicului „o imagine foarte proastă a justiției”.
Cazul se bazează pe o serie de conversații dintre Sarkozy și Thierry Herzog. Este cunoscut drept „dosarul interceptărilor”, deoarece anchetatorii au înregistrat conversațiile dintre cei doi între 2013 și 2014.
Procurorii au subliniat că au stabilit fără urme de dubiu că judecătorul a transmis informații confidențiale despre dosarul Bettencourt lui Herzog.
Azibert nu a mai obținut funcția din Monaco. Atât el, cât și fostul avocat al lui Sarkozy, au primit pedepse identice cu cele ale fostul președinte.
Sarkozy a declarat însă în fața instanței că „nu a comis nici cel mai mic act de corupție”.
Sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs. Instanța a precizat că Sarkozy poate executa anul de închisoare la domiciliu, unde va fi nevoit să poarte o brățară electronică.
Alte probleme legale
Sarkozy, care a scăpat între timp de dosarul Bettencourt, se confruntă totuși cu alte probleme legale.
Acuzațiile potrivit cărora ar fi primit milioane de euro de la fostul dictator libian Muammar Gaddafi pentru campania electorală din 2007 sunt încă investigate.
El este de asemenea acuzat de nereguli financiare în campania eșuată pentru realegerea în funcție, din 2012.
Iar în ianuarie, procurorii au deschis un alt dosar privind un presupus trafic de influență legat de activitățile sale din Rusia.
Potrivit site-ului Mediapart, ancheta vizează motivele pentru care Sarkozy este remunerat de o societate de asigurări rusă, Reso Garantia, controlată de doi miliardari ruşi, Serghei şi Nikolai Sarkisov.
„Justiţia încearcă să verifice dacă fostul şef de stat a acţionat numai în calitate de consultant, ceea ce ar fi perfect legal, sau s-a dedat la activităţi de lobby potenţial delictuale în numele oligarhilor ruşi”, a scris site-ul de ştiri.
Contractul încheiat în 2019 este valabil pe mai mulţi ani şi este în sumă de 3 milioane de euro. Nicolas Sarkozy ar fi primit deja o plată de 500.000 de euro în baza acestui contract, la începutul lui 2020, conform Mediapart.
O condamnare fără precedent
Condamnarea la închisoare cu executare este un moment fără precedent în Franța.
Predecesorul lui Sarkozy, Jacques Chirac, a fost condamnat la doi ani de închisoare, dar cu suspendare, în 2011, într-un dosar în care era acuzat că a aranjat joburi fictive pentru aliații săi politici la primăria din Paris, pe vremea când chiar el era primar.
Problemele legale au spulberat speranțele lui Sarkozy de a candida la prezidențialele din 2017, dar deși și-a anunțat retragerea din politică în 2018, el se bucură de popularitate în rândul alegătorilor de dreapta din Hexagon.