„Astăzi, cu un amalgam de sentimente, dar cu convingerea fermă că alături de doamna președintă Maia Sandu și echipa de guvernare am reușit să realizăm o serie de obiective fundamentale pentru țara noastră, în acești doi ani și jumătate, doresc să vă anunț că am luat decizia de a-mi depune mandatul de viceprim-ministru și ministru al afacerilor Externe al R. Moldova”, a fost anunțul făcut de Nicu Popescu.
El aa subliniat că a ales să demisioneze pentru a „lua o pauză” după ce a „îndeplinit cu succes obiectivele de politică externă stabilite împreună și alături de președinta Maia Sandu la începutul mandatului” .
„În Guvernele conduse de Dorin Recean și Natalia Gavrilița, și cu sprijinul majorității parlamentare, am reușit să punem R. Moldova ferm pe calea aderării la Uniunea Europeană și pe viitoarea hartă lărgită a Uniunii. Acum doi-trei ani aceste obiective păreau de neimaginat, dar prin efort comun am reușit să ridicăm R. Moldova din cea mai rușinoasă perioadă din istoria diplomației noastre, perioadă în care diplomația s-a aflat în slujba oligarhilor”, a mai precizat Nicu Popescu.
Nicu Popescu îndeplinea funcția de ministrul de externe din august 2021. În această perioadă, Consiliul European a votat pentru demararea negocierilor de aderare cu Republica Moldova, în decembrie 2023. Republica Moldova a semnat cererea de aderare la UE pe 3 martie 2022, la scurt după declanșarea războiului din Ucraina.
Cu o zi înainte de demisie, pe 23 ianuarie, Nicu Popescu a fost într-o vizită la București unde a avut discutat cu ministrul român de externe, Luminița Odobescu.
Întrevedere excelentă cu ministra de externe și prietena mea dragă, @Odobes1Luminita.
— Nicu Popescu (@nicupopescu) January 23, 2024
Îți mulțumesc, Luminița, pentru contribuția ta personală & sprijinul acordat Republicii Moldova prin proiecte concrete, în eforturile de reformare a țării, dar și în procesul de aderare la UE. pic.twitter.com/8fIjtC0sNF