„Noi suntem indignaţi de indignarea Federaţiei Ruse. Limba pe care o vorbim ne aparţine, decizia cum numim această limbă ne aparţine şi absolut nicio ţară din lume nu are dreptul moral, legal sau politic să comenteze aceste lucruri”, a declarat Nicu Popescu, vicepremier în guvernul de la Chişinău, referindu-se la afirmațiile făcute anterior de Ministerul rus de Externe, prin Maria Zaharova.

„Republica Moldova are o comunitate de istorie, de limbă cu România. Inclusiv, în virtutea acestei comunităţi, Republica Moldova face parte din familia europeană, vom adera la Uniunea Europeană, indiferent de comentarii sau lipsa acestora a unor state terţe”, a adăugat Nicu Popescu.

Afirmațiile au fost o reacţie la criticile Moscovei privind votul în prima lectură al Parlamentului de la Chişinău vizând înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” în toate legile din Republica Moldova.

Mai precis, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, afirmase că ar fi vorba de „mâna americanilor”. „Sprijin real american pentru democraţie. Sub Maia Sandu, Republica Moldova îşi abandonează limba maternă”, a spus purtătoarea de cuvânt a MAE rus.

Parlamentul de la Chişinău a adoptat în primă lectură o decizie de racordare a legislaţiei sale la hotărârile Curţii Constituţionale. Astfel, limba română va deveni oficial limba de stat a Republicii Moldova, aşa cum era menţionat în textul Declaraţiei de Independenţă.

Proiectul a fost votat joi, 2 martie, însă la finalul unei ședințe cu scandal. Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) au încercat să blocheze inițiativa, având loc inclusiv îmbrânceli la tribună cu parlamentari din Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS).

Urmărește-ne pe Google News