”Cred că următorul pas e o notificare din partea Ministerului Justiţiei ca să pună în aplicare acea hotărâre, dacă nu, e penală. Domnul preşedinte este român şi reprezintă o instituţie care trebuie să respecte legea, la fel ca toate instituţiile. În cazul în care nu e pusă în aplicare, cineva trebuie să notifice acel reprezentant al instituţiei”, a afirmat Bădălău.
El a continuat: ”Domnul preşedinte nu este regele Carol, Ferdinand, şi trebuie să pună în aplicare”.
Întrebat dacă este posibilă o plângere penală pe numele șefului statului, Bădălău a spus: ”Dacă nu pui în aplicare o hotărâre judecătorească definitivă, care e următorul pas? Oricine în ţara asta trebuie să respectele legea, absolut, indiferent ce funcţie ocupă. Eu nu-i dau timp preşedintelui, va găsi un termen în care s-o aplice. A spus că mai are nevoie de puţin timp să se edifice asupra acestui conţinut. Din momentul când hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial, produce efecte juridice”.
Social-democraţii discută strategia cea mai bună pentru a-l trage la răspundere pe Klaus Iohannis, dacă acesta nu o va revoca pe şefa DNA. Preşedintele comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, Eugen Nicolicea, a vorbit despre suspendarea preşedintelui, fără să fie organizat şi referendumul de demitere.
“Suspendarea este o etapă intermediară în procesul de demitere, care o face poporul. Suspendarea se face 30 de zile plus cât durează validarea lui dacă demiterea este aprobată de popor suspendarea încetează, dacă poporul nu acceptă ea se încheie. Cred că am înţeles cu toţii că suspendarea e o etapa intermediară. Atâta vreme cât există hotărâre a Parlamentului, orice act poate să fie şi anulat de către cel care l-a iniţiat“, a declarat Eugen Nicolicea.
Legea fundamentală nu prevede nicio etapă intermediară în procedura de suspendare şi nici anularea suspendării. Referendumul se organizează, în maximum 30 de zile, odată ce hotărârea de suspendare a preşedintelui este adoptată de Parlament.