UPDATE 17:00. Anchetatorii i-au adus la cunoștință lui Nicușor Constantinescu faptul că este cercetat în calitate de inculpat, nu de suspect, în cel mai recent dosar privind plăți ilegale către o firmă pentru realizarea de cadastre pentru drumurile din judțeul Constanța. Prejudiciul este unul uriaș, de peste 11 milione de lei, scrie news.ro.
Constantinescu nu a vrut să facă declaraţii în faţa procurorilor. În acest dosar sunt anchetate alte două persoane. Este vorba despre Titi Cenușă, care, la data faptei, era arhitect șef la Consiliul Județean Constanța, dar și Ioan Ichim, administratorul unei firme. Amândoi sunt cercetați în calitate de inculpați.
Nicușor Constantinescu a fost adus de la penitenciarul Poarta Albă, acolo unde ispășește o condamnare de 5 ani în dosarul subfinanțării Centrului Militar Zonal Constanța.
„Înțeleg că CJ s-a constituit parte civilă în dosar din ordinul lui Iuda, Felix Stroe, președintele PSD Constanța. Îi voi chema pe toți consilierii județeni în instanță”, a declarat Nicușor Constantinescu.
Nicușor Constantinescu, audiat la DNA Constanța. E acuzat de abuz în serviciu
Procurorii anticorupție au început urmărirea penală a lui Nicușor Constantinescu pentru contractul de cadastru al drumurilor județene și comunale. Fostul președinte al Consiliului Județean Constanța este acuzat de abuz în serviciu.
„Este vorba de un dosar mai vechi din 2013 care vizează efectuarea unor lucrări de cadastru din 2013 în ceea ce privește drumurile județene și comunale. În principiu sunt acuzații privind plăti nelegale în ceea ce privește derularea acestui acord cadru.Valoarea prejudiciului este de 8-10 milioane lei”, a explicat Marius Mocanu, avocatul lui Nicușor Constantinescu.
De altfel, Nicușor Constantinescu a dat de înțeles că știe despre dosar, încă din 23 septembrie, când a fost audiat la sediul DNA Constanța.
„Am aflat că e un nou dosar, reacție la plângerile recente penale împotriva procurorilor și a magistraților care m-au condamnat pe nedrept. Este un nou dosar din 2013 hotărît de CJ, privind cadastrul drumurilor județene și comunale. Asocierea cu comune care au intrat în acest acord. Fără cadastru neputând accesa fonduri europene. E voluminos dosarul nu am avut acces la el. Mi s a adus la cunoștință calitatea de suspect”, a spus Nicușor Constantinescu.
Bugetul local al CJ Constanța, prejudiciat cu peste 11 milioane de lei
Nicuşor Constantinescu este urmărit penal de DNA Constanţa într-un nou dosar. Procurorii anticorupție susțin că, în perioada 2007 – 2013, pe când era președinte al Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu și-a încălcat atribuțiile de seriviciu. Este bănuit că ar fi făcut plăți nelegale, multe dintre ele fictive, către o firmă pentru a realiza lucrări de cadastrare pentru drumurile județene și comunale din județul Constanța. Astfel, a fost fraudat bugetul local cu peste 11 milioane de lei.
Potrivit procurorilor DNA, Nicușor Constantinescu este urmărit penal pentru abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave. Același cap de acuzare îl vizează și pe Titi Cenușă, pe atunci arhitect șef al CJ Constanța, în timp ce Ioan Achim este complicitate la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave.
Anchetatorii susțin că, în perioada iulie 2007 – aprilie 2013, Nicuşor Constantinescu şi Titi Cenuşă şi-au încălcat atribuţiile de serviciu, în contextul derulării Acordului de asociere în vederea participării la procedura de achiziţie publică ”Documentaţie cadastrală şi înscriere în cartea funciară a reţelei de drumuri publice de interes local din judeţul Constanţa şi realizarea soluţiilor geospaţiale pentru gestiunea căilor de transport rutiere”.
„Constantinescu Nicuşor-Daniel şi Cenuşă Titi au coordonat acţiunile astfel încât să fie atribuite, în mod preferenţial, lucrările de cadastrare a drumurilor judeţene şi comunale din judeţul Constanţa către o societate controlată de omul de afaceri, precum şi cu fraudarea bugetului judeţului Constanţa. Frauda în dauna bugetului judeţului Constanţa s-a realizat prin efectuarea de către preşedintele Consiliului Judeţean, în mod coordonat, a unor plăţi neegale în valoare totală de 11.621.345,49 lei, o parte fiind efectuate direct în contul firmei administrate de suspectul Ichim Ioan (pentru lucrări de cadastrare a drumurilor judeţene)”, arăta DNA.
Potrivit procurorilor, restul plăţilor au fost făcute din bugetul Consiliului Judeţean Constanţa în mod indirect, prin alocări bugetare către 45 de comune, care, la rândul lor, au virat banii în contul aceleiaşi societăţi comerciale.
„Lucrările aparent efectuate, care oricum nu aveau nicio utilitate, au fost evaluate la suma de 2.511.410 lei, iar restul sumei a fost decontată pentru lucrări neefectuate (fictive)”, explică procurorii anticorupție.
Anchetatorii arată că firma administrată de Ioan Ichim nu a predat niciodată beneficiarului produsele care au făcut obiectul procedurii de achiziţie publică organizată de Consiliul Judeţean Constanţa. Mai mult, deconturile și plățile anexate facturilor nu conțin informații despre cantitățile și prețurile serviciilor de cadastru, așa cum prevede legea.
La începutul acestei săptămâni, Consiliul Judeţean a decis ca judeţul Constanţa să se constituie parte civilă în acest dosar, cu suma de 11,6 milioane de lei.
La sfârşitul lunii iunie, Curtea de Apel Constanţa l-a condamnat definitiv pe Nicuşor Constantinescu la cinci ani de închisoare pentru abuz în serviciu în formă continuată, mărind astfel pedeapsa care fusese aplicată de instanţa de fond, anume de trei ani şi jumătate de închisoare.
Fostul preşedinte al CJ Constanţa a mai primit două condamnări, dar acestea nu sunt definitive. Tribunalul Bucureşti l-a condamnat la şase ani de închisoare pentru abuz în serviciu pentru că a refuzat aprobarea construirii unui parc eolian. Atunci, Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat la 15 ani de închisoare pentru mai multe fapte de abuz în serviciu. Totodată, Nicuşor Constantinescu este judecat şi în alte dosare, aflate pe rolul instanţelor din Bucureşti şi Constanţa.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro